U organizaciji Udruženja Srpsko-grčkog bratstva i prijateljstva u Prijedoru je večeras održana javna tribina pod nazivom ” Svetosavlje danas” na kojoj je gostovao Darko Tanasković iz Beograda.

Riječ je o čuvenom islamologu, filologu, orjentalisti, univerzitetskom profesoru, književniku, diplomati i akademiku , članu Evropske akademije nauka i umjetnosti i Akademije nauka i umjetnosti Republike Srpske, kao i Naučnog društva Srbije.
Tanasković je novinarima izjavio da je u Prijedor rado došao da govori iznad konkretnih povoda koji nas dovode do toga da razmatramo suštinu pravoslavlja i svetosavlja bilo zato što su napadnuti ili nama nisu dovoljno jasni.
” Želeo sam da govorim na opštem planu o tome šta je zapravo svetosavlje za Srbe, za srpski narod trajno i da na taj način aktuelizujemo nešto bez čega po mom dubokom ubeđenju Srbi ne mogu kao istovremeno nacija i svetski ljudi da uspeju ni u jednom vremenu pa i ovom našem”, rekao je Tanasković novinarima na početku javne tribine u Prijedoru.
On je dodao da se osvrnuo i na osporavanja svetosavlja sa unutrašnje naše srpske strane , ali i na osporavanje svetosavlja od onih koji ga ili nedovoljno razumeju i ne poznaju ili namerno u sklopu određenog ideološkog i psihološkog rata napadaju sve što je srpsko , a što se ne dotiče svetosavlja jer to nije kategorijalna ravan u kojoj treba sagledavati svetosavlje”, istakao je Tanasković.
Predsjednik Udruženja Srpsko-grčkog bratstva i prijateljstva Prijedor Nebojša Savanović je izjavio da je tribina odgovor na nemila dešavanja koja se u ovo gradu dešavaju posljednjih sedmica.
” Odlučili smo se za odgovor ovog tipa i za vrsnog sagovornika koji na ovu temu može reći dosta kvalitetnih stvari”, rekao je Savanović misleći pri tom na istupe vjerskog službenika Islamske vjerske zajednice u Kozarcu o Svetom Savi i svetosavlju.
On je najavio i niz drugih javnih tribina koje će obrađivati akutne probleme današnje zajednice.

Izvor: prijedorgrad