ПРИЈЕДОР, 7. МАРТА /СРНА/ - У градској читаоници у Приједору вечерас је промовисана књига Марије Радаковић "Митско-магијски трагови у народној култури приједорске регије".

U gradskoj čitaonici u Prijedoru večeras je promovisana knjiga Marije Radaković “Mitsko-magijski tragovi u narodnoj kulturi prijedorske regije”.

Radakovićeva – kustos etnolog u Muzeju Kozare, koji je i izdavač knjige, istakla da je riječ o etnološkim istraživanjima sprovedenim u okolini Prijedora tokom proteklih tridesetak godina.

‘Etnologija je neistražena ovdje i želja mije bila da se naša ¡storija, tradicija i običaji ne zaborave i da iniciram da se neko još time bavi buduči daje o tim tragovima iz prošlosti rijetko ko i pisao, osim o nošnjama”, rekla je Radakovićeva Smi.

Ona je istakla daje na terenu i među ljudima uvijek prikupljala više materijala nego što joj je trebalo jer se bojala da sagovomike možda drugi put neće naći.

“Teme obrađene u knjizi odnose se na razne običaje, poput onih u vezi sa gradnjom kuće i na prelima, te razne društvene običaje, nošnje i dijelove odjeće, među kojima su i oni koji dosad nisu nigdje pomenuti. Neki predmeti koji su važni i baš stari i oni su zaštićeni”, navela je Radakovićeva.

Direktor Narodne biblioteke “Ćirilo i Metodije” Gordana Vila rekla je daje večerašnja promocija organizovana u okviru konkursa za izbor i promociju publikovanih djela prijedorske regije.

“Ova knjiga Marije Radaković ispunila je sve uslove kada je riječ o stručnom programskom savjetu koji je odlučio da ova knjiga bude predstavljena, iako je već imala svoju promociju”, navela je Vila.

Ona je dodala da je veće bilo upotpunjeno eksponatima, te da je ovo bio vid podrške njegovanju kulture, tradicije i obićaja, što je obaveza i ove ustanove.

Vila je za sutrašnji praznik 8. mart najavila besplatno učlanjenje u prijedorsku biblioteku za sve Prijedorčanke.

Izvor: SRNA/kozarski