Uprkos krizi koja je tokom prošle godine posebno došla do izražaja, mnogi građani BiH ne odustaju od nekih navika koje nimalo nisu jeftine.

Kako smo, na primjer, i prošle godine ogromne svote izdvojili za alkoholna pića, cigarete i kafu, što znači da mnogi, ma kolika skupoća da je zavladala, nisu spremni da se odreknu ovih užitaka.

Prema podacima Uprave za indirektno oporezivanje BiH, lani je u BiH uvezeno skoro 181,2 miliona litara alkoholnih pića, koje smo platili 231,7 miliona KM. Od ovoga, na pivo se odnosi čak 162,8 miliona litara, u vrijednosti skoro 141,6 miliona KM.

U odnosu na 2021., lani je uvezeno 7,6 miliona litara alkohola više, dok je uvoz piva bio veći za preko 7 miliona litara.

Tokom prošle godine, u BiH je uvezeno i 19,56 miliona kilograma kafe, koju smo platili 207,12 miliona KM, dok smo za 9 mjeseci lani uvezli cigareta u vrijednosti preko milijardu KM.

Kad se sve sabere, na alkohol, kafu i cigarete dnevno smo, u prosjeku, trošili oko pet miliona KM.

Praktično, samo dnevni trošak za ove navike koštao nas je preko 4.000 prosječnih plata, te više od 9.000 prosječnih penzija.

Izvor: Srpskainfo