Osnovni sud u Banjaluci osudio je bivšeg ministra unutrašnjih poslova Dragana Lukača na novčanu kaznu od 300 maraka zbog nanošenja tjelesnih povreda bivšem narodnom poslaniku Drašku Stanivukoviću.

Ukoliko se ova novčana kazna ne plati po pravosnažnosti presude, bivši ministar će morati u zatvor.

Istom presudom, Lukač je oslobođen krivice za ugrožavanje sigurnosti Stanivukovića.

Prema navodima iz optužnice, bivši ministar unutrašnjih poslova je u decembru 2019. godine za vrijeme Devete posebne sjednice Narodne skupštine Republike Srpske vrijeđao Stanivukovića, a zatim mu opalio šamarčinu.

Prema Krivičnom zakoniku Republike Srpske, Lukaču je prijetila kazna do maksimalno dvije godine zatvora.

Banjalučki Osnovni sud je u maju 2021. godine potvrdio optužnicu.

Prema navodima iz optužnice u toku sjednice Lukač je Stanivukoviću uputio ozbiljnu prijetnju da će mu nanijeti zlo, na način da mu se prijetećim tonom obratio riječima: “I nemoj nikad više to da uradiš prema meni, ne znam prema drugima kako, inače ćeš završiti kao što su i one zastavice završile ovdje danas” što je kod oštećenog izazvalo osjećaj ugroženosti i straha za sopstvenim životom.

– Potom je više puta pozvao oštećenog da dođe do njega, pa kada mu je oštećeni prišao, istom je uputio riječi: “Još jednom, još jednom majmune“ nakon čega je otvorenom šakom desne ruke udario oštećenog u lice, na koji način mu je nanio tjelesnu povredu u vidu nagnječenja sluznice donje usne – navodi se u optužnici Okružnog javnog tužilaštva Banjaluka.

Lukač je negirao krivicu u septembru 2021. godine, a suđenje je počelo u decembru prošle godine.

autor:srpskainfo, foto: srpskainfo