“Najzdraviji doručak” na meti je kritika nutricionista. Naime, ukoliko i vi spadate u grupu ljudi koja smatra da su pahuljice jedan od najzdravijih vidova doručka, varate se.

Pahuljice mnogima jesu najčešći oblik doručka, kako zbog toga što se spremaju izuzetno brzo, tako i zbog opšteprihvaćenog mišljenja da su zdrave. Međutim, nutricionisti smatraju da je većina pahuljica toliko hranljiva da je zapravo bolje pojesti parče pice.

Oni ističu i da jedno prosječno parče pice i porcija pahuljica sadrže skoro isti broj kalorija, ali dodaju da pica čak sadrži i izvjestan broj proteina koji će vas duže držati sitim.

Nutricionistkinja Čelsi Ejmer dodaje i da pica sadrži više masti, a manje šećera nego većina pahuljica koje se mogu naći u prodavnicama, tako da vam pica neće izazvati nagli skok šećera.

Svakako da ovo ne znači da svako jutro treba da doručkujete picu.

“Dobra stvar u vezi sa picom, u poređenju sa mnogim pahuljicama koje se mogu naći u prodavnicama, je to što ona sadrži balansiranu količinu proteina, masti i ugljenih hidrata. Pahuljice, s druge strane, uglavnom sadrže previše šećera“, kaže nutricionista Sajmon Jurkiv.

Sajmon preporučuje da dan započnete obrokom koji sadrži balansirane količine zdravih masti, vlakana, složenih ugljenih hidrata i proteina. Za primjer je uzeo ovsenu kašu, ali onu u koju ćete dodati kašiku kikiriki putera, prenosi Kurir stil.

ATV