Prijedorčanin Milan Sadžak (25), student Prirodno-matematičkog fakulteta na odsjeku fizike, gitarista i čuvar Sane, prije pet godina počeo je da uči o kaktusima. Veliku ljubav prema malim i velikim „bodljikavcima“, koja nije rezervisana samo za nježniji pol, sproveo je u djelo. U kući je odvojio kutak u kojem se šepure ove prelijepe i neobične biljke.

”lmao sam operaciju koja me nakratko vezala za kuću. Tragao sam za nekom zanimacijom i tako u slobodno vrijeme, počeo da istražujem kaktuse. Uz pomoć majke i tetke koje su majstori i znalci za sve vrsta cvijeće, prikupio sam i osnovna znanja o kaktusima”, priča Sadžak. Očito je da je bio dobar učenik, jer trenutno u kući ima toliko kaktusa da im ne zna ni broj. Većina ih, kako priča, cvjeta, a on brine o tom i da ih pravilno rasadi, jer mišljenje da su kaktusi biljka „pored koje se samo prolazi” ne vrijedi.

” Kaktusu treba pažnja kao i svim ostalim biljkama trajnicama. Tačno se zna, da se u avgustu i februaru kaktus rasađuje. Od velikih kaktusa zavisi koliko ćemo imati malih,a posebna procedura je i pravilno formiranje korijena na tim rasađenim biljkama. Tek nakon tog se sadi. ”, stručno dodaje Milan. I tu nije kraj Milanove ljubavi prema kaktusima. Svaka njegova biljka ima i svoje gnijezdo, male «kućice0 koje on izrađuje od gipsa. U kaktus kutku su i magneti. Prepoznatljivog imena “Kaktus šejn” koji su ime dobili po Milanovom omiljenom štivu, romanima “Šejn”. Oni koje žele kaktus za poklon, sebi ili nekom drugom Milanu se mogu javiti na instagram stranicu “Kaktusi šejn”.

SANA JE NAŠE BOGATSTVO KOJE TREBA ČUVATI

Milan je predsjednik organizacije ’’Čuvari Sane”. Cilj mu je da uljepša njene obale, a želja da ova naša riječna ljepotica postane mjesto gdje će Prijedorčani odmarati, naročito tokom ljeta i za velikih vrućina. Jer ističe Sana je bogatstvo koje treba čuvati.

ODMARA UZ KAKTUSE

Sadžak priča da nakon svih dnevnih obaveza na kraju dana odmara uz kaktuse. Zalijeva ih, izrađuje “kućice” za njih, pravi magnete, ali još uvijek i čita i edukuje se o ovim biljkama.

Izvor: kozarski