ПРИЈЕДОР, 17. МАРТА /СРНА/ - У Музеју Козаре у Приједору вечерас је отворена изложба о знаменитим Србима из Далмације, а обухвата омаж 105 великана.

U Muzeju Kozare u Prijedoru sinoć je otvorena izložba o znamenitim Srbima iz Dalmacije, a obuhvata omaž 105 velikana.

Autor Milorada Kuraice iz Subotice je rekao da je njegov motiv da pripremi jednu ovakvu izložbu proistekao iz nezadovoljstva kako se Srbi odnose prema svojoj prošlosti i njenim velikanima i kulturnom nasljeđu.

– Siguran sam da treba da se još više sjećamo naših velikana, a ovi velikani iz moje rodne Dalmacije na pravi način pokazuju kako je jedna mala regija iznjedrila tako veliki broj ljudi koji u se ugradili u onu čuvenu Njegoševu misao `blago onom ko dovijeka živi imao se rašta i roditi`- rekao je Kuraica novinarima.

Izložba slika u Prijedoru
FOTO: SRNA

On je dodao da je proces pripreme bio dugotrajan i da je ovo jedna vanvremenska izložba koja će se stalno nadograđivati.

Ovaj svojevrsni omaž obuhvata velikane koji su na svoj način doprinijeli stvaranju kulturnog identiteta i kulturne baštine u oblasti nauke i kulture, svog diplomatskog, književnog, publicističkog, akademskog, umjetničkog ili sportskog rada.

Autor je izdvojio imena ličnosti poput arhimandrita Gerasima Zelića, Gerasima Petranovića, Vladimira Beare, Ilije Petkovića, Ruđera Boškovića, Vuka Mandušića, Antonija Vojinovića.

Izložba slika u Prijedoru
FOTO: SRNA

Saradnik na kreiranju izložbe Radmila Tonković kaže da je izložba veoma dragocjena i da je veoma srećna što se među izloženim fotografijama nalaze i fotografije njena dva pretka iz porodice Vojinović.

Izložba će u Muzeju Kozare biti otvorena do 31. marta.
Autor: SRNA/Srpskainfo