Narodna biblioteka “Cirilo i Metodije” iz Prijedora priprema novu likovnu postavku zahvaljujući projektu Ministarstva prosvjete i kulture Republike Srpske u kojem je ovoj ustanovi odobren novac za otkup sedam likovnih djela i podršku izdavaštvu dvije publikacije, izjavila je Srni direktor Biblioteke Gordana Vila.

Ona je podsjetila je da Narodnoj biblioteci prošle godine na javnom konkursu odobreno 8.666 KM u bruto iznosu, za otkup radova likovnih umjetnika, a daje ta donacija nedavno i realizovana.

“Riječ je o jednom originalu Dalibora Popovića Mikše ‘Jesen’ i njegovim dvijema serigrafijama ‘ Soliter’ i’ Muzej’. Posebno smo ponosni na to što ustanova među prvima uspjela da otkupi jedan original našeg prerano preminulog sugrađanina”, rekla je Vila.

Ona je navela je da prvi put ustanova ima i originalna djela Tihomira llijaševića “Moja Kozara” i Predraga Marjanovića “U Brajevu čast”, te da su tu i radovi dvojice mlađih prijedorskih likovnih umjetnika Miroslava Stakića “Gradonačelnikov razgovor” i Nikole Dabića “U toj tijesnoj okolnosti znao je šta radi”.

“Kada je riječ o konkursu za izdavačku djelatnost u 2022. godini, odobrena su sredstva za štampanje 11. broja časopisa za književnost i umjetnost’ SRP’ u visini od 1.200 KM i 2.000 KM za objavljivanje monografije o slikaru Tihomiru llijaševiću”, navela je Vila.

Ona je pojasnila da monografija još nije objavljena, da je u završnoj fazi i da bi trebalo da bude predstavljena zajedno s monografijom o Sretenu Stojanoviću koju finansira Gradska uprava.

“Radi se studiozno. Riječ je o vrhunskim djelima u čijem nastanku je učestvovalo na desetine autora”, istakla je Vila.

Na istom konkursu Muzeju Kozare odobreno je 4.400 KM za šest likovnih djela: grafiku Olivere Šipka Basta “Pozdrav suncu”, fotografiju Igora Motla “Saničani”, linoreze Zorana Banovića “Oluja”, Gorice Miletić Omčikus “Plavetnilo iz snova tri” i Milana Krajnovića “Veoma opasna situacija”, te bakropis Miloša Vučena “Crno crni i crnocrna noć”.

Izvor: SRNA/kozarski