Meteorolozi portala Akjuveder objavili su veliku prognozu za proljeće za Evropu.

Kako pišu, u nekim će se zemljama zadržati dugotrajan zimski obrazac, dok će se druge morati nositi s potencijalno opasnim vremenskim nepogodama kasnije tokom proljeća.

Očekuje se da će se temperature diljem Ujedinjenog Kraljevstva približiti istorijskom prosjeku do kraja aprila, ali prognostičari kažu da ovaj prelaz možda neće doći kao glatko, postupno povećanje prema toplijim danima.

– U Ujedinjenom Kraljevstvu i Irskoj očekuju se velike promjene temperature koje će se ujednačiti tek krajem aprila – objasnio je Tajler Rojs, viši meteorolog Akjuvedera.

Temperature bi mogle biti iznad istorijskog prosjeka duže vrijeme u Engleskoj, Velsu, Sjevernoj Irskoj i dijelovima Škotske; međutim, valovi frontalnih prolaza mogu poremetiti trend proljetnog zagrijavanja i na neko vrijeme spustiti uslove na nešto ispod prosjeka.

kisa vrijeme
FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RINGIER

Očekuje se da će se opasnost od mraza ili smrzavanja zadržati do sredine aprila u dijelovima Ujedinjenog Kraljevstva, protežući se daleko na jug. Šanse za snježne padavine koje će pasti u proljeće vjerovatno će biti izolovane na višim terenima Škotske, Engleske i Velsa, dok će se nizine suočiti s manjom prijetnjom od proljetnih pljuskova kako temperature počnu padati.

Sve u svemu, vrijednosti oborina u UK mogla bi biti nešto iznad istorijskog prosjeka tokom aprila i maja. U tipičnoj godini, najsušniji mjeseci za London uključuju razdoblje od februara do maja.

Suša u Južnoj Evropi, poplave na Balkanu

Južnu Evropu bi u prvom dijelu proljeća opet mogla zadesiti suša, piše Akjuveder.

Prema Meteo Fransu, niz od 32 uzastopna dana bez mjerljivih padavina opažen je od 20. januara 2023. do 21. februara 2023. Time je postavljen novi rekord za najduži uzastopni niz dana bez mjerljivih padavina od 1959.

Još jedan značajan dio bio je 2020. od 17. marta do 16. aprila, kada je zabilježen 31 uzastopni dan bez mjerljivih oborina, prenosi Index.

S druge strane, oluje u jugozapadnoj Evropi i povećanje proljetnih oborina u južnim regijama izazivaju zabrinutost među prognostičarima zbog opasnosti od poplava na lokacijama kao što su Italija i Balkan.

– S obzirom na to koliko je Sredozemno more toplo, oluje bi mogle osigurati dodatnu vlagu i dovesti do povećanja prijetnji od poplava. To je posebno zabrinjavajuće za zapadne padine Apenina i Dinarskih Alpa – objasnio je Rojs.

Kozarska Dubica poplava
FOTO: MILAN PILIPOVIĆ/RINGIER

U Italiji bi dotok vlage tokom prve polovine proljeća takođe mogao dovesti do povećane opasnosti od vremenskih nepogoda, koje bi pak mogle dovesti do raznih prijetnji poput razornih vjetrova, grada i bujičnih poplava.

Kako će efekti iznenadnog stratosferskog zagrijavanja postupno prestajati širom sjeverozapadne Evrope do kraja marta, trend visokog pritiska će preuzeti kontrolu nad regijom i zavladaće sušniji uslovi.

Međutim, i dalje će biti mogući kišni prodori, zbog čega prognostičari vjeruju da bi ukupne količine oborina ovog proljeća mogle biti blizu prosjeka.

Prognostičari su posebno istaknuli Njemačku i Poljsku kao dvije zemlje koje će ovog proljeća biti suočene sa značajnim rizikom od velikih oluja, zajedno sa susjednim područjima sjeverno i istočno od alpskih regija.

Dijelovi zapadne Španije i Portugala takođe će se suočiti s nestabilnim početkom proljeća.

– Kako proljeće počinje, možemo vidjeti pojavu nestabilnih uslova na Pirinejskom poluostrvu. Uslovi će postati suvlji i topliji u drugom dijelu proljeća – objasnio je viši meteorolog Akjuvedera Alan Repert.

Velik dio jugoistočne Evrope će se u drugom dijelu proljeća suočavati s nadprosječnim temperaturama.

Lokacije od Rima do Bukurešta su sredinom marta imale temperature tipične za kasni april, a ovaj trend zagrijavanja zadržaće se i tokom sljedećih nekoliko mjeseci, praćen povremenim kišama.

Tokom ranog proljeća na Balkanu treba očekivati i oluje.

Izvor: Srpskainfo