Svjetski dan posvećen osobama sa Daunovim sindromom obilježava se danas. Osobe koje boluju od ove bolesti su empatične, srdačne, nasmijane i pune ljubavi. Nataša Pecalj, majka djeteta koje boluje od Daunovog sindroma priča daje najhitnije da se prema njima ponaša isto kao i prema ostalima u društvu. Ističe da su oni jednako vrijedni kao i ostala djeca.

“Trnovit je to put, dug, ali prosto shvatite u tom neku trenutku da se to vaše dijete ne razlikuje mnogo od te djece. Biće malo usporeno u čitanju, pisanju, govorenju i svemu ostalom, ali to su ona djeca koja vole bezuslovno, koja se raduju sitnicama koje su za nas odrasle beznačajne, a njima mnogo znače”, kaže Nataša.

To su djeca koja posjeduju posebnu dozu ljubavi, navode prosvjetni radnici. Najteže im je, kako kažu, kada dođe vrijeme rastanka nakon završenog školovanja.

“Zato što su to djeca sa kojom zaista može da se radi, koja u većoj mjeri mogu da poprate sav naš nastavni plan i program ”, navodi Sanja Tubin, diplomirani defektolog.

Svjetski dan osoba sa Daunovim sindromom obilježava se 21. marta, jer baš na 21. hromozomu ovi ljudi umjesto dva imaju tri hromozoma. O njima treba da pričamo svaki dan, a ne samo danas i ne smijemo dozvoliti da postanu nevidljivi u društvu.

Izvor: kozarski