Svjetski dan voda, 22. mart, prijedorski “Vodovod” ove godine obilježio je bez uobičajene akcije čišćenja i uklanjanja otpada u zoni oko bunara u Tukovima. Iz ovog preduzeća kažu da to znači da su takve akcije i apeli građanima urodlili plodom, te da se poboljšala svijest javnosti o značaju čuvanja izvorišta pitke vode.

“Svi zajedno možemo učiniti mnogo mijenjajući način na koji koristimo vodu i kako se o njoj brinemo. Milijardu ljudi u svijetu ima problem sa pitkom vodom. Mi imamo privilegiju da živimo u podneblju u kojem su istraživanja pokazala da imamo zalihe vode za narednih 100 godina”, rekao je Zoran Mikić, rukovodilac Službe za proizvodnju i distribuciju vode.

On je napomenuo da je voda koju iz bunara crpi prijedorski „Vodovod“ izuzetno kvalitetna, te da do krajnjih korisnika dolazi uz minimalne tretmane.

“Voda je uvijek ispravna za piće. Svakodnevno je kontrolišemo u našoj laboratoriji, kao i u laboratorijama Instituta za javno zdravstvo RS”, naveo je Mikić.

Iz „Vodovoda“ su još jednom pozvali građane da se prema vodi odnose odgovorno.

Svjetski dan voda ove godine obilježava se pod motom „Budi promjena koju želiš da vidiš u svijetu“. Ovaj dan ustanovljen je 1993. godine, Rezolucijom UN-a, a cilj je skretanje pažnje na važnost zaštite voda, te na nedostatak pitke vode u mnogim krajevima svijeta.

Izvor: kozarski