Delegacija Investiciono-razvojne banke Republike Srpske razgovarala je juče u Beogradu sa direktorom Uprave za saradnju sa dijasporom i Srbima u regionu Arno Gujonom o ekonomskom osnaživanju lokalnih sredina i mogućnostima saradnje na realizaciji zajedničkih projekata u Republici Srpskoj.

Tokom razgovora poseban naglasak stavljen je osnaživanje povratnika, malih poljoprivrednika i stočara.

Gujon je ovom prilikom rekao da već postoji dobro iskustvo sa pilot projektima za održivi razvoj koji su pokrenuti prije dvije godine.

– U Bosanskom Petrovcu smo podržali stočare kojima smo obezbijedili steone junice, a podržali smo i poljoprivrednike u Posavini i pčelare u Grahovu obezbjeđujući im pomoć u mehanizaciji. Sličan projekat smo uspješno sproveli i prošle godine na sjeveru Crne Gore. Zato vjerujem da možemo, jednako uspješno, da nastavimo ove godine sa sličnim projektima u Republici Srpskoj – rekao je Gujon.

IRB je upoznala je Gujona sa dosadašnjim rezultatima na realizaciji projekta Finansijskog mehanizma za finansiranje projekata integrisanog i održivog lokalnog razvoja u Republici Srpskoj, putem kojega je podržana realizacija 69 projekata u lokalnim zajednicama širom Republike Srpske, za šta je obezbijeđeno 5,5 miliona KM.Ova sredstva su odobravana na bespovratnoj osnovi.

Takođe, bilo je riječi i o mogućnostima zajedničke realizacije projekata lokalnog razvoja putem uspostavljenog Finansijskog mehanizma kojim upravlja IRB. Ocijenjeno je kako je postizanje dugoročne održivosti ovog Mehanizma u najboljem interesu daljeg društveno-ekonomskog razvoja Srpske i njenih lokalnih zajednica.

Dogovoren je i nastavak saradnje na dizajniranju modela podrške lokalnom ekonomskom razvoju i osnaživanju ruralnih sredina u kojem bi, pored IRB, učestvovala i Uprava za saradnju sa dijasporom i Srbima u regionu.

U delegaciji IRBRS u Beogradu su boravili Ivan Vidović, v.d. izvršnog direktora za pravne poslove i međunarodnu saradnju i Mirko Bošnjak, direktor Sektora za međunarodnu saradnju.

Autor: RTRS/prijedor24h