Ovaj praznik je u crkvenom kalendaru obilježen crnim slovom.

Srpska pravoslavna crkva proslaviće sutra Mladence, kao pomen na Svetih četrdeset mučenika sevastičkih postradalih za vjeru Hristovu 320. godine. Svi mučenici su bili mladići, pa je naš narod taj dan uzeo kao praznik na koji mladi supružnici/mladenci primaju goste u svoj dom, a oni im donose darove i tako im pomažu na početku bračnog života.

Praznik proslavljaju bračni parovi u prvoj godini braka, tako što u svoj dom primaju goste, koji donose poklone i na taj način pomažu mladencima na početku njihovog zajedničkog života. Smatra se da na Mladence moraju doći svi koji su bili na svadbenom veselju.

FOTO: printskrin

Mladenci su praznik koji obiluje brojnim običajima. Na ovaj dan žene ustaju rano i mijese četrdeset kolačića, koji se nazivaju mladenčići i koji simbolizuju dug, srećan i sladak život. Peku ih, premazuju medom, nude djecu i sve koji prije podne dolaze u kuću. Na Mladence je dobro jesti med, kuvanu koprivu i zelje da bi se očistila krv.

Narodno vjerovanje

Kod naših starih, vlada vjerovanje da kakvo vrijeme bude sutra, takvo će biti cijelo proljeće: pa ako bude sunčano, pred nama je lijepo vrijeme i mnogo sunca, sve do ljeta, a ako pada kiša, duva vjetar i vremenske prilike nisu dobre, pred nama je turbulentan period.

Zato „se valja“ da čim ustanete, pogledate kroz prozor, i vidite kakvo je vrijeme napolju. Ukoliko se jako osmjehnete i imate pozitivne misli, vjeruje se da mlada možda i uspije da rastjera oblake. Zato, osmijeh na lice i vjerujte da će sve biti dobro.

Mladenci uvijek padaju uz Časni post, i zato svaka slava koja se priprema na ovaj dan mora da se posti radi zdravlja i napretka djece mladih supružnika.

Zbog svoje vjere, ovi hrabri hrišćani su najprije bičevani, a zatim i bačeni u tamnicu. Ubrzo su izvedeni pred vojni sud, a zatim pogubljeni. Dvadeset drugi mart je posvećen njima i zbog vijenaca kojima su mučenici ovjenčani ljubavlju Hristovom, pa se tako i na vjenčanjima u crkvi mladencima stavljaju vijenci.

Izvor: aloonline.ba