Proljeće je zvanično stiglo i nakon duge i monotone zime vedri i sunčani dani su prava radost, te je zaista pravo uživanje provesti dan u prirodi.

Međutim, s prvim danima proljeća, stiglo je i ono što baš toliko i ne raduje, a to je proljećni umor, koji sprečava organizam da bude produktivan i oduzima energiju koja je potrebna kako bi sve obaveze obavili na vrijeme i sa osmijehom uživali u svakom danu proljeća.

Proljećni umor prepoznaćete po malaksalosti, koja vas čini sposobnim jedino za cjelodnevno izležavanje, a kojoj ne možete naći adekvatno opravdanje. Veliki broj ljudi pati od meteoroloških tegoba, pa svaku promjenu vremena osjeti kao drastičnu promjenu u svom organizmu. Osim malaksalosti, proljećni umor izaziva i pospanost, razdražljivost, nagle promjene raspoloženja i pad imuniteta. S obzirom na to da je proljećni umor gotovo nemoguće izbjeći, na vama je da ga spremni dočekate i što bezbolnije prebrodite.

Promjena ishrane

Postoji nekoliko veoma zdravih metoda koje će organizam pripremiti da se što bolje suoči sa posljedicama umora, a jedna od prvih je promjena načina ishrane. Nakon ishrane, koju ste preferirali tokom zime, a koja je izuzetno teška, vrijeme je za laganu ishranu, zasnovanu na sezonskim namirnicama, pomoću koje ćete lakše prebroditi umor koji je došao  s proljećem.

Tokom proljeća, ishrana bi trebalo da se bazira na svježem povrću, voću, a kada je meso u pitanju, preporučuje se grilovana piletina, a koja je odličan izvor proteina. Alternativa masnim i začinjenim supama, koje ste konzumirali tokom zime, svakako su ukusni i zdravi potaži, koji će vam dati potrebnu dozu energije i povećati osjećaj sitosti.

Gazirana pića zamijenite svježe cijeđenim sokovima i ukusnim smutijima, koji će organizmu poboljšati imunitet i povećati nivo energije, pa ćete na taj način barem na kratko osjetiti da ste se riješili umora, koji vas iz dana u dan sve više iscrpljuje. Ne zaboravite i da organizmu pružite hidrataciju i unesete neophodnu količinu vode svakodnevno, piše Ljepota i Zdravlje.

Trening

Osim zdrave ishrane, vrijeme je da aktivnim treninzima pokrenete vaš metabolizam, ali i organizam. Da biste ovoj vrsti umora stali na kraj, važno je da svom organizmu priuštite i osam časova zdravog i kvalitetnog sna. Ako uvedete ove male i zdrave promjene, umor će proći gotovo neprimjetno, a vi ćete biti energični i poletni, pa ćete sa uživanjem dočekati svaki novi dan.

Izvor: Srpskainfo