Kako postupati u cilju rješavanja opštih problema, te na koji način funkcionišu različiti nivoi vlasti, neke su od teme koje su učenici iz nekoliko gradova Republike Srpske učili u okviru projekta “Ja građanin”. Stečeno znanje pokazali su na regionalmom takmičenju iz demokratije, održanom u Prijedoru. Iznijeli su i neke od problema sa kojim se suočavaju u lokalnoj zajednici iz koje dolaze.

“Problem koji mi predstavljamo jeste problem javnog prevoza učenika u Prnjavoru. Rješavanjem ovog problema, mi bismo riješili dugogodišnji problem učenika na prostoru opštine Prnjavor i obezbijedili im redovno pohađanje nastavnih»vannastavnih aktivnosti”, rekla je Emilija Grumić, učenik Gimnazije iz Prnjavora.

Cilj projekta “Ja građanin” jeste da učenici steknu znanja i vještine, kako bi kreirali mjere javne politike, te da utiču na institucije da se te mjere primjenjuju u praksi.

“Zaista su se ove godine potrudili da odrade kvalitetne projekte i vidi se da su sarađivali sa institucijama, da su uspjeli da dođu do određenih rješenja, da imaju dobar odnos sa institucijama, kako s anašom Gradskom upravom, tako i sa ministarstvom i Vladom RS”, istakla ie Rada Maričić, profesor demokratije i ljudskih prava.

Izvor: kozarski