Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je da je odluka o prekidu saradnje sa osobljem britanske i američke ambasade donesena jer su 20 godina nametali probleme Srpskoj, a sada su dodirnuli u imovinu, u nešto što se ne smije.

Dodik je pojasnio da se radi o osoblju američke ambasade u BiH i njihovim specijalnim izaslanicima, jer su, kako je naveo, zlo i od gorega sastavljeno.

– Sve što radimo i što smo trpili, bilo je zbog mira, bezbjednosti naših ljudi, ali nekada se prevrši mjera kao sada – pojasnio je Dodik i objasnio kako je američka Ambasada izvješatava kako ona hoće, ali na štetu Srpske.

Dodik je naveo da će, ukoliko srpskog člana i predsjedavajuću Predsjedništva BiH Željku Cvijanović pozove DŽozef Bajden ili Entoni Blinken ili se negdje slučajno sretnu, naravno razgovarati.

On je rekao da odluku Vlade o prekidu saradnje imaju obavezu da poštuju načelnici, ministri, premijer i svi srpski predstavnici na zajedničkom niovu.

Dodik je podsjetio i da je već ukazivao ako se bude nametala priča o Zakona o imovini i ne dozvoli da njome raspolaže Srpska, ond ase donosi odluka o izlasku iz BiH šta god mislili o tome.

On je naveo da je lakše pretrpjeti sankcije, nego izgubiti imovinu jer bi u tom slučaju izgubili Republiku Srpsku.

– Želim da Republika Srpska i poslije mene bude snažna i ne dozvoli nikakvim mešetarima da upravljaju njome, već da suvereno vlada svojim nacionalnim i drugim resursima – rekao je Dodik sinoć za Televiziju “K3”.

On je dodao da je narod taj koji zna, samo mu predočiti takve stvari i smatra da nema čovjeka u Srpskoj koji bi bio spreman da razgovara o tome da imovina pređe na nivo BiH.

Dodik smatra i da su ljudi iz opozicije spremni da se bore za to, jer postoje nacionalna i državna pitanja koja moraju da okupe sve ljude na jednom mjestu.

– Svaki pokušaj da se riješi pitanje imovine ili da se dovede na dnevni red na nivou BiH to znači da za početak izlazimo iz organa BiH, a ako institirate na tome da donesemo odluku o samostalnom statusu Srpske – rekao je Dodik i dodao da su imovina, teritorija i nadležnosti Srpske su neprikosnoveni.

On je dodao da će jednog dana od Ustavnog suda Republike Srpske zatražiti da kaže šta je ustavno ili nije, gdje god kaže da nije, ići će se u parlament u poništavanje tih zakona.

– Republika Srpska je jedina samoodrživa na prostoru BiH. Mi bi bili zemlja za primjer da možemo da koristimo svoje resurse, a da nemamo blokade na niovu BiH – rekao je Dodik.

Ukazao je i da Republika Srpska danas ima više prijatelja nego što je imala u svojoj istoriji, navodeći Mađarsku, Srbiju, Rusiju, Kinu, kao i to da ima dobre odnose i sa Hrvatskom.

Kada je riječ o rusko-ukrajinskom sukobu, Dodik je rekao da se veoma vodi računa o interesu naroda koji ovdje žive, dok Zapad hoće da se pod moranjem pridružimo njihovim sankcijama, upitavši zašto bi to učinili.

Kada je riječ o zakonu o nevladinim organizacijama, za koji očekuje da će biti problema, Dodik je istakao da se samo traži da se registruju oni koji dobiju strani novac da djeluju na prostoru Republike Srpske, te dodao da nije spreman da trpi aroganciju Amerikanaca.

– Amerika je snažna zemlja, dala je značajan doprinos civilizacijskom razvoju, ali je prvak svijeta da potčinjava, da drugima čini zlo i greške – rekao je Dodik.

Dodik je rekao i da će se Srpskoj u narednim mjesecima donijeti zakon kojim će pripadnicima LGBT organizacija zabraniti prilaz obrazovnim ustanovama.

– Znači, vrtići, škole, fakulteti, neće moći da rade, neće moći da prilaze, neće moći da vrše propagandu – rekao je Dodik.

Dodik je istakao da ministar za naučnotehnološki razvoj, visoko obrazovanje i informaciono društvo Željko Budimir ima njegovu podršku da uredi prostor u visokom obrazovanju, kao i da vjeruje samo policiji Republike Srpske, te odao priznanje bivšem ministru unutrašnjih poslova Draganu Lukaču.

Autor: SRNA/RTRS