U Srednjoškolskom centru Prijedor danas je priređena izložba desetak učeničkih panoa na temu “Kultura sjećanja – Jasenovac”. Predstavnici Škole i Srpskog prosvjetnog i kulturnog društva “Prosvjeta” iz Prijedora, odabrali su najbolje radove i učenike nagradili poklon- knjigama.

Učenici su na panoima prikazali stradanje srpske nejači u Jasenovcu. Koristili su fotografije, crteže i tekstove koji govore o ovom logoru smrti iz Drugog svjetskog rata, uz poruku da se to nikome ne ponovi.

“Uložili smo mnogo truda i drago nam je što smo pobijedili. Nastojali smo da dočaramo svu tu muku i patnje koje su logoraši trpjeli”, rekla je učenica Kristina Janjić, koja je sa četvoro školskih drugova uradila pobjednički pano.

Prema preporuci Republičkog pedagoškog zavoda, škole bi trebale da u ovom periodu obilježe događaje koji su vezani za kulturu sjećanja i proboj logoraša iz Jasenovca. Profesor Branislav Kecman smatra da bi što više obrazovnih ustanova trebalo da se odazove, s ciljem da se stradanje srpskog naroda ne zaboravi. Izložba panoa postavljena je na još jedan težak datum u srpskoj ¡storiji, na godišnjicu NATO bombardovanja Srbije.

Izvor: kozarski