lustracija; Foto: ESB Professional/Shutterstock

Za većinu ljudi jedno doba je najstresnije.

Život je danas postao mnogo stresan, ispunjen velikim brojem obaveza, ali i konstantnim brigama. Živimo pod konstantnim stresom svakog dana, a naučnike je zanimalo kad taj pritisak dostiže svoj najveći nivo.

Grupa naučnika u Londonu sprovela je istraživanje u kom je učestvovalo 2000 odraslih ljudi, a rezultati su objavljeni u časopisu “The Healthy”. Ovo istraživanje je pokazalo da je većini odraslih osoba najstresnije vreme u proseku oko 7:23 časova ujutru i to zbog uobičajenih stresova poput gužve u saobraćaju i pripreme za posao.

Ova studija je pokazala da postoji i razlika u najstresnijem dobu dana u zavisnosti od pola. Recimo, žene se susreću sa prvim stresovima nešto ranije nego muškarci, tačnije oko 7:50. Za muškarce prvi stresovi počinju kasnije, otprilike oko 8:43.

Jutarnji stres može i te kako loše uticati na ostale aktivnosti u toku dana i da smanje našu produktivnost, smatraju stručnjaci koji su radili na ovom istraživanju.

Jutro je zapravo najstresniji deo dana – velike gužve, pronalazak parkinga, pripreme doručka za porodicu, pripremanje dece za vrtić, predstavljaju glavne izvore mentalnog pritiska koji osećamo.

Izvor: Magazin Novosti /prva.rs