Grad Prijedor uskoro će dobiti park srpsko-grčkog bratstva i prijateljstva, rekao je zamjenik gradonačelnika Žarko Kovačević nakon susreta sa ambasadorom Grčke Dimitriosa Papandreua.

Kovačević je danas razgovora sa ambasadorom Grčke u BiH Dimitriosom Papandreuom koji je u Prijedoru prisustvovao panel diskusiji “Grčki jezik kao temelj obrazovanja”.

Kovačević je rekao da bi park bio znak zahvalnosti Grčkoj i narodu te zemlje za vrijeme devedesetih godina.

– Nastavljamo saradnju sa gradom Prijedorom i ona će biti ostvarena na raznim poljima. Sigurni smo da ćemo sve što smo danas planirali uspjeti i da ostvarimo – izjavio je Papandreu novinarima.

Organizator panela je prijedorsko Udruženje “Srpsko-grčko bratstvo i prijateljstvo”, čiji predsjednik Nebojša Savanović kaže da je to još jedan korak ka tome da grčki jezik uđe u srednje škole, što je glavni cilj njihovog rada, napominjući da imaju veliku podršku Ambasade Grčke u BiH na tom putu.

– To je bio povod da organizujemo diskusiju o tome da je grčki jezik temelj obrazovanja – izjavio je Savanović, koji je kao osnovac boravio u Grčkoj i za devet mjeseci naučio grčki jezik.

On je potvrdio da je među mladima veliko interesovanje za učenje grčkog jezika, ali da je ono djelimično smanjeno jer se predavanja održavaju onlajn.

– Dogovorili smo da tablet treba da ima svaka klupa i da tako bude bolja interakcija sa profesorom iz Beograda. Postoje velika nadanja da će sljedeće godine ovdje biti profesori iz Soluna koji će gimnazijalcima predavati grčki jezik – istakao je Savanović.

Savanović je, osim inicijative za otvaranjem parka srpsko-grčkog prijateljstva, najavio i odlazak po dvoje osnovaca i srednjoškolaca uzrasta od 13 do 15 godina u kamp u Atini već ovog ljeta.

Povod dolaska ambasadora Grčke u Prijedor je bio obilježavanje 25. marta – Nacionalnog dana Grčke i obilazak Grčkog kutka gdje je, osim današnjeg panela, organizovana i izložba fotografija “Grčka i mi”.

Autor: SRNA/RTRS