Aleksandar Macan, jedan od optuženih za ubistvo sarajevskih policajaca Adisa Šehovića i Davora Vujinovića, u prepiskama putem aplikacije “Skaj“ navodio je da kriminalistički istražilac Ministarstva unutrašnjih poslova (MUP) Kantona Sarajevo Miroslav Plakalović treba da nestane i da bude isječen na komade te da će mu pojesti srce.

Ovo je u sudnici sarajevskog Kantonalnog suda potvrdio pomenuti istražilac na suđenju Macanu te Savi Marinkoviću i Marku Trifkoviću, koje takođe terete za ovo ubistvo.

Plakalović je kazao da su tokom analize “Skaj“ kripte došlo do komunikacije između Macana i Miloša Božovića.

“Macan u jednoj od poruka prijetnje meni govori: ‘Ukrao sam 600 auta. Čuj Srbina, tako se zainatio. Mora se otet’, on mora nestati. Mora se isjeći na komade. Ja ću mu srce pojesti’. To kaže Macan Božoviću. Tada su me iz Tužilaštva sklonili sa istrage ubistva kolega”, ispričao je Plakalović.

Optuženi Macan je u sudnici kazao da je to rekao u afektu, te se izvinio svjedoku.

“Nikakvu namjeru nisam imao da mu naudim”, dodao je Macan obraćajući se Sudskom vijeću.

Plakalović, koji je inače iz Istočnog Sarajeva u vrijeme kada su ubijeni policajci Šehović i Vujinović, radio je s njima u Policijskoj upravi Novi Grad i bio je među prvima koji su došli na mjesto ubistva.

“Sa Adisom sam se mijenjao. Taj dan kada su oni ubijeni mi je najteži u životu. Imao sam osjećaj da sam ja treći u autu s njima. Tada sam rekao da ću ubice ganjati dok sam živ”, istakao je Plakalović koji je potvrdio da je na istrazi pomenutog zločina radio od septembra 2019. godine do novembra 2021. godine kada iz bezbjednosnih razloga sklonjen iz predmeta.

Prisjećajući se monstruoznog ubistva kolega, Plakalović je kazao da je po dolasku na lice mjesta od dvije osobe saznao da su ubice pobjegle “seat leonom”, te da su bili obučeni u crne uniforme, slične zaštitarskim.

“Na glavi su imali kačkete, a jedan je bio krupan i čudno je hodao”, pojasnio je Plakalović.

On je na upit optuženog Marinkovića da li pod “krupan” aludira na njega, odgovorio: “Ne aludiram, mislim da si to ti”.

Plakalović je pojasnio i da su tokom istrage analize svih zabilješki koje su davali kriminalci i policajci, našli dva dobra traga.

“Našli smo kriptu telefona i pokušaj vraćanja ukradenog vozila. Moj zadatak je bio da komuniciram sa Evropolom i stranim agencijama, od kojih sam zatražio ‘Skaj’ podatke. I dobili smo ogroman broj podataka, a među njima je bila i kripta, odnosno prepiska između Aleksandra Nikolića i Macana. Macan mu govori ‘Samo da DNK prođe i pobjeda’. Tu se Macan takođe zahvaljuje Nikoliću na novcu koji mu je dao za bjekstvo. U tim komunikacijama smo saznali da su oni istraživali nas u isto vrijeme dok smo mi istraživali njih”, ispričao je Plakalović.

Naveo je, između ostalog, i komunikaciju u kojoj se Nikolić raspituje kod Srećka Trifkovića za njega. U toj komunikaciji Nikolić pita Trifkovića “zna li drota Plakalovića”, na što mu on odgovara da je “to onaj što mu je Đoka zapalio auto”. Svjedok je pojasnio da mu je 2003. pod automobil postavljen eksploziv, te da se tada spekulisalo da to ima veze sa hapšenjem Đorđa Ždrale, ali da nikad nije utvrđeno ko je i zašto postavio.

Trifković u tom razgovoru govori Nikoliću i “možeš misliti šta je “poture uradio, stavio kamere, ne može mu se prići autu”.

Plakalović je pojasnio da je kroz analizu “Skaj“ komunikacije bilo jasno da je optuženima šefovao Miloš Božović, te da se znalo ko ima koju ulogu u hijerarhiji.

“Božović je šefovao svima optuženima i pomogao je, preko Mileta Rosića, Macanu da pobjegne u Španiju”, dodao je istražitelj MUP-a KS-a.

Optužnica

Aleksandra Macana, Savu Marinkovića i Marka Trifkovića optužnica tereti da su 26. oktobra 2018. godine u sarajevskom naselju Alipašino Polje ispalili najmanje 20 hitaca na policajce  Adisa Šehovića i Davora Vujinovića i usmrtili ih.

Ubistvo se dogodilo kada su ih policajci zatekli u krađi vozila u Geteovoj ulici. Kako se navodi u optužnici, optuženi su ispalili najmanje 20 hitaca u Šehovića i Vujinovića, koji su se nalazili u policijskom automobilu. Šehović je preminuo na licu mjesta, a Vujinović nekoliko sati poslije.

(Foto: Avaz)

Izvor: Glas Srpske