Prolazak  hladnog fronta sa zapada uslovio je pad temperature vazduha, što je dana donijelo kišu u nižim, a susnježicu i snijeg u višim predjelima.

Kako su saopštili iz Republičkog hidrometeorološkog zavoda, tokom večernjih časova doći će do razvedravanja.

– To će u noćnim i jutarnjim časovima sutra usloviti pojavu slabog mraza, u nižim predjelima intenziteta od minus dva do dva, a u višim predjelima od minus šest do minus dva stepena. U srijedu u noćnim i jutarnjim časovima u nižim predjelima očekuje se mraz slabog do umjerenog intenziteta od minus četiri do nula stepeni, a u višim jačeg intenziteta. Ova pojava mraza može da prouzrokuje značajne štete u voćnjacima breskvi, kajsija, ranih sorti šljive i trešnje – saopštili su iz ovog zavoda.

Poljoprivrednim proizvođačima se preporučuje da 24 časa prije pojave mraza urade kombinaciju preparatima na bazi aminokiselina i hormona.

– Pored ovih mjera, potrebno je obezbijediti materijal za zadimljavanje. Nestabilne vremenske prilike usloviće i pojavu biljnih bolesti, kao što su: kovrdžavost lista i monilija na breskvi i kajsiji, čađava krastavost kod jabučastog voća i druge bolesti – upozoravaju iz RHMZ.

Izvor: Srpskainfo