Srpska pravoslavna crkva i njeni vjernici danas slave svetog mučenika Agapija i sedmoricu hrišćanskih svetitelja sa njim.

Da biste spoznali pravu ljubav važno je da danas odete u crkvu i pomolite se Svetom Agapiju.

Sveti mučenik Agapije i sedmorica s njim su hrišćanski svetitelji. Sva sedmorica, sem Agapija, su bili sasvim mladi ljudi, a još nisu bili hrišćani, niti su se ikad krstili vodom, ali njihovo krštenje je bilo krvlju.

Jednog dana gledalo je ovih sedam mladića kako muče hrišćane, jedne na ognju, druge na vješalima, treće pred zvijerima, pa vidjevši sa kakvim strpljenjem hrišćani podnose sve muke, raspalili su se revnošću za Hrista, vezali su sami sebi ruke naopako i tako vezani došli pred Urbana govoreći: i mi smo hrišćani! Laske i prijetnje Urbanove ostale su uzaludne.

Mladićima se pridružio i ugledni građanin toga grada, Agapije, koji je i dotle dosta stradao za Hrista, i počeo je još više u njima raspaljivati vjeru i ljubav ka Gospodu. Svi su mačem posječeni 303. godine, piše Kurir.

Pomolite se u crkvi Svetom Agapiju za pravu ljubav

Ljubav prema ma kome ili ma čemu, čak i prema samome sebi, može kod čovjeka vremenom ohladiti ili sasvim se izgubiti, pa i u mržnju se prevratiti. No ljubav čovjekova prema Bogu, jednom zadobijena i utvrđena, teško hladni, sem ako neko već ne siđe s pameti. U onom prvom slučaju čovjek umanjuje ili briše svoju ljubav ili zbog promjena u sebi ili zbog promjena u ljubavnim predmetima. U ovom drugom slučaju čovjek može da umanji svoju ljubav, prema Bogu, samo i jedino zbog promjena u sebi, a nikako zbog promjena u Bogu.

Sve je to ljepše i jasnije izrazio sv. Isak Sirin govoreći: “Ima ljubavi slične potoku od kiše, koji prestaje ubrzo po prestanku kiše. Ali ima ljubavi slične izvoru koji izbija iz zemlje, i koji nikad ne prestaje. Prva je ljubav čovječanska, a druga božanska.

Izvor: Srpskainfo