Mart, vremenski najpromenljiviji mesec nas je i ove godine iznenadio snegom pred sam kraj meseca. Za njega se vezuju brojna verovanja a “baba Marta” nas je opet opomenula.

Mesec mart poznat je po promenljivom vremenu, a ove godine sneg nas je iznenadio i danas.

Za ovakve vremenske prilike u martu vezuju se brojna verovanja, a često se u našem narodu prvi dani marta zovu i kao “Baba Marta”.

Zbog njene ćudljive prirode u trećem mesecu, može se očekivati vrlo promenljivo vreme. Od velikog snega do iznenadnog otopljenja i pravih letnjih temperatura.

Zato narod kaže “Bolje zmija da te ujede, nego da te martovsko sunce ogreje”.

Za baba Martu karakteristične su i “Babine huke”, period kraja marta i početka aprila kada izenada i mimo reda počnu da duvaju hladni vetrovi i napada susnežica koja pravi tečno blato sa snegom po tlu.

Tanjug/Vladimir Pori

Prema narodnom vjerovanju, baba Marta je oličenje proleća, ponovnog rađanja, novih zamisli i neophodnosti sklada u prirodi i životu ljudi. Kada toga nema, ona na zemlju pošalje sneg da opomene ljude kako treba da pripaze na ponašanje, zato se u nekim krajevima Srbije smatra da hladno vreme u martu predstavlja “opomenu” da obratite pažnju na svoje ophođenje prema bližnjima.

Izvor: najzena.rs