Federalni hidrometeorološki zavod objavio je danas prognozu za naredne dvije sedmice, za period do 18. aprila.

Kako navode, znatnu promjenu vremena usloviće anticiklon sa centrom iznad sjevera Evrope te ciklon na jugu sa centrom iznad Egejskog mora.

Hladna fronta sa sjevera i hladniji vazduh koji je prati, narednih dana, u najvećoj mjeri uslovljavaće vremenske prilike u Bosni i Hercegovini.

Zbog velike razlike u pritisku vazduha, anticiklona na sjeveru i ciklona na jugu, očekuje se pojačan do olujni vjetar, sjeverac u Bosni i Bura u Hercegovini.

Narednih 15 dana u Bosni se očekuje pretežno oblačno, vjetrovito, i nestabilno vrijeme uz slabe i povremene padavine.

Većinom se prognozira kiša, dok se u utorak i srijedu očekuje slab snijeg i u nižim predjelima Bosne. U Hercegovini se prognozira stabilnije vrijeme bez padavina te umjereno oblačno i vjetrovito sa jakom do olujnom Burom samo tokom ponedjeljka i utorka.

Od 13. aprila, u Bosni i Hercegovini, izgledna je stabilizacija i toplije vrijeme.

“Usljed prodora hladne vazdušne mase sa sjevera evropskog kontinenta, od 3. do 12. aprila, vrijednosti temperatura očekuju se ispod prosjeka. Tokom jutra, na planinama i visoravnima jugozapadne, centralne i istočne Bosne, prognozirne temperature vazduha kretaće se od -6 do -2 °C, na sjeveru i zapadu Bosne od -2 do 3 °C, dok će u Hercegovini biti od 0 do 5 °C. Maksimalne dnevne temperature, u istom periodu, u Bosni se očekuju od 3 do 8, na jugu do 12 °C”, navode u FHMZ.

Toplije vrijeme prognozira se od 13. aprila. Minimalne temperature kretaće se od 4 do 9 u Bosni, na jugu zemlje do 12, a najviše dnevne u Bosni između 13 i 18 °C, na jugu zemlje od 15 do 20 °C”, navode iz FHMZ-a.

Izvor: Agencije