Delegat srpskog naroda u Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH Snježana Novaković Bursać rekla je da su opozicione stranke iz Republike Srpske navođena opozicija bez ikakvog vlastitog stava.

– Oni ne razumiju politički kontekst, ne razumiju relacije, nemaju svoj stav ni u jednoj značajnoj aktivnosti za pozicioniranje Narodne skupštine Republike Srpske – ocijenila je Bursaćeva.

Ona je istakla da vlast u Republici Srpskoj ne zanemaruje opštine na čijem čelu su načelnici iz stranaka opozicije.

– Svi koji su pokazali inicijativu i pripremili kvalitetne projekte naišli su na sagovornika u institucijama Republike Srpske. To mora tako da bude, bez obzira ko je na vlasti – rekla je Bursaćeva za Televiziju N1 komentarišući navode načelnika Istočne Ilidže Marinka Božovića, koji se sastao sa američkim ambasadorom u BiH Majklom Marfijem.

Ona je istakla da niko ne problematizuje izbor sudije Ustavnog suda BiH iz reda bošnjačkog naroda i izrazila uvjerenje da će sudije Ustavnog suda BiH iz reda srpskog naroda, koje bira Narodna skupština Republike Srpske, biti vrhunski pravni stručnjaci.

Bursaćeva je rekla da nijedna odluka SNSD-a neće biti na štetu Republike Srpske, te da tvrdnja opozicionih partija iz Republike Srpske da usvajanje Budžeta BiH šteti Srpskoj, nema uporište.

– Oni se bave opozicionim radom i koriste svaku priliku. Budžet jeste veći, ali 95 odsto iznosa se tiče plata i naknada zaposlenih u instiitucijama BiH koji dolaze iz oba entiteta. To je čista populistička izjava – smatra Bursaćeva.

Komentarišući Prijedlog zakona o dopuni Zakona o platama i naknadama u institucijama BiH, koji nije prihvatio Dom naroda na posljednjoj sjednici, ona je rekla da je taj prijedlog imao antisistemski karakter.

– Ovaj zakon bi u primjeni doveo do toga da zamjenici ili pomoćnici u nekim institucijama imaju veće plate od direktora ili ministara. Tu praksu nigdje u svijetu nećete naći – pojasnila je Bursaćeva.

Ona kaže je saglasna s tim da su plate imenovanih i izabranih funkcionera visoke, ali da zakonsko rješenje koje se našlo pred delegatima nije bilo rješenje.

– Dali smo zadatak Savjetu ministara da sve analizira i ponudi neko rješenje – rekla je Bursaćeva i dodala da se u svakom momentu trudi da svoju platu opravda.

Ona je podsjetila da je kroz delegatsko pitanje problematizovala i rad Instituta za nestala lica BiH, jer je Upravnom i Nadzornom odboru istekao mandat prije više godina.

– Do osnivanja Instituta, godišnje je u prosjeku pronalaženo oko 320 lica srpske nacionalnosti koji se vode kao nestali u Odbrambeno-otadžbinskom ratu, a od kako je nastao Institut pronašli su samo 58 lica – istakla je Bursaćeva i dodala da postoje kontinuirane primjedbe na rad Instituta za nestala lica BiH.

Autor: SRNA/RTRS