Sutra ističe ustavni rok za formiranje Vlade Federacije, a dogovora još nema. Nedostaje treći potpis, potpredsjednika Federacije Refika Lende iz SDA. Neće ga ni biti, jer se lider SDA Bakir Izetbegović ne miri sa porazom.

Uprkos tome, predsjednica Federacije Lidija Bradara odluku o imenovanju nove Vlade, na čijem bi čelu bio Nermin Nikšić, uputila je na potvrđivanje Predstavničkom domu federalnog parlamenta.

Stranci sve motre pa su danas, kod rukovodstva Federacije, po informacije poslali Kristijana Šmita, a SDA – Izetbegovića na iftar, da za sve optuži Republiku Srpsku.

Federacija BiH u nikad većem haosu, rudari štrajkuju, v.d. premijera Fadil Novalić presuđen je za kriminal a izbor nove vlade na dugom je štapu. A lider SDA, ozlojađen izbacivanjem iz vlasti na bh. nivou, izvjesno i federalnom, krivca traži u, kako je rekao, bošnjačkim izdajicama i neizostavno – Republici Srpskoj.

– Znate šta hoće da urade sa polovinom BiH, da u onom manjem entitetu vladaju oni koji su genocid napravili, a da sada ovdje uz pomoć dijela međunarodne zajednice vladaju oni koji su napravili udruženi zločinački poduihvat i da dvojica njihovih lidera vladaju entiteta i tako BiH – rekao je Izetbegović.

Јasno je da je Izetbegović targetirao predsjednika Republike Srrpske i lidera SNSD-a Milorada Dodika i lidera HDZ-a Dragana Čovića te grupaciju bošnjačkih stranaka u tzv. Osmorci, kao što je jasno da iz njega progovara poraz i ogorčenje što je SDA marginalizovana.

– Kada sam govorio ranije da ćemo mi i Hrvati odlučiti ko će u vlast na nivou BiH, to se tako desilo, eto nismo njega htjeli, mada su njegovi međunarodni prijatelji jaukali da ga uzmemo. On je politički luzer i jedini način kako pokušava da skrene pažnju je to što govori o “genocidu” – rekao je Dodik.

Izetbegović, odnosno SDA, otvoreno blokira izbor nove federalne vlade za koju postoji parlamenatrna većina. Lendo je odbio da stavi potpis na odluku o imenovanju nove vlade i pored toga predsjednica Federacije poslala je tu odluku na potvrđivanje u federalni parlament. SDA joj je zbog toga zaprijetila krivičnom prijavom, a iz međunarodne zajednice poručuju da su nestrpljivi jer su svi nivoi vlasti konstituisani osim federalne vlade.

– Ovo je zadnji trenutak da se formira vlada FBiH. Uvjeren sam da će se to desiti u narednim semdicama – rekao je Јohan Satler, šef Delegacije EU u BiH.

Ustav Federacije jasno propisuje da su za imenovanje vlade potrebni potpisi predsjednika i dva potpredsjednika tog entiteta. Otvoreno je pitanje može li Predstavnički dom u kome stranke Osmorke i HDZ imaju većinu, potvrditi novu vladu bez Lendinog potpisa i hoće li Kristijan Šmit, kako se spekuliše, nametnuti izmjene Ustava i omogućiti izbor vlade sa dva potpisa

– Koliko znam, Šmit je pod strašnim pritiskom, prije svega američke Ambasade u Sarajevu da nametne neko rješenje, a za taj potez ima podršku zBritanaca i Јapanaca, svi ostali su protiv i oprezni – kaže Željko Komšić, hrvatski član Predsjednioštva BiH.

Zanimanje Kristijana Šmita, američkog i zapadanoevropskih ambasadora za izbor federalne vlade ukazuje da su problemi BiH locirani u tom entitetu, a da je Republika Srpska funkcionalna i stabilna dok je Federacija rastrzana megalomanskim apetitima Bošnjaka i grčevitom borbom Hrvata za opstanak. Za sutra je zakazana vanredna sjednica Predstavničkog doma federalnog parlamenta na kojoj će razmatrati izbor nove federalne vlade.

Autor: RTRS