Izvršni komitet SNSD-a konstatovao je danas da je politička i ekonomska situacija u Republici Srpskoj stabilna i da nema izazova koji mogu da ih ugroze, rekao je lider SNSD-a Milorad Dodik nakon sjednice ovog komiteta.

Dodik je istakao da da u Republici Srpskoj funkcionišu sve institucije, kako na republičkom, tako i na lokalnom nivou.

– Srpska ima stabilne institucije, Narodna skupština donosi odluke u skladu sa planom, a u lokalnim zajednicama funkcionišu sve institucije – rekao je on.

Kada je riječ o ekonomskoj situaciji, on je naveo da su izmirene sve obaveze i zabilježen rast izvoza i broja zaposlenih.

– Stanje je dobro, Republika Srpska ne vidi izazove u tom pogledu, inflacija jenjava i u odnosu na decembra je niža. Dakle, ekonomski pokazatelji su dobri – istakao je Dodik i podsjetio da su penzije u januaru povećane za 13,5 odsto, ali i davanja za boračke kategorije.

On je rekao i da je zabilježen rast plata u Srpskoj.

– Statistički, rast plata u Srpskoj je veći nego što je inflacija. Smanjili smo zaduženost i ona je na istorijskom minimumu. U međuvremenu nije bilo zaduženja – naglasio je Dodik.

Dodik je rekao da je politička situacija na nivou BiH lošija nego ranije i da je veći stepen miješanja međunarodnog faktora u unutrašnja pitanja.

On je naglasio da Republika Srpska traži da hitno na dnevni red budu stavljeni investicioni i razvojni projekti koji dolaze iz Srpske, u skladu sa dogovorom koji je prethodio formiranju vlasti na ovom nivou.

Dodik je istakao i da Republika Srpska želi da se pitanje imovine u BiH riješi ugovorom između Srpske i Federacije BiH u kome će se konstatovati da imovina pripada entitetima.

– Svako drugo kretanje je nedopustivo i neprihvatljivo i neće se sprovoditi – rekao je on i ponovio da je pitanje imovine veliki problem, ali da se o tome neće rapravljati dok entiteti ne sačine prijedlog.

Dodik je rekao da je na sjednici Izvršnog komiteta razgovarano i o stanju u SNSD-u, odnosno unutrastranačkim izborima i utvrđivanju datuma sabora ove stranke.