Tužilaštvo BiH nema ništa sa imovinom jer je to pitanje završeno u Dejtonu, odgovorila je srpski član i predsjedavajuća Predsjedništva Željka Cvijanović kolegi Denisu Bećiroviću, koji je tražio krivičnu odgovornost rukovodstva Srpske zbog knjiženja imovine. Predsjednik Milorad Dodik istakao je da će istrajati u borbi za očuvanje imovine Republike Srpske i da odluke Ustavnog suda u kom sjede stranci, kao i one Kristijana Šmita koje poništavaju pravo na imovinu, vlast Srpske neće prihvatiti.

Pitanje imovine za Republiku Srpsku nije na dnevnom redu, jer je odavno riješeno. Dejtonom i Ustavom BiH. I to bi trebalo da znaju i Denis Bećirović i američki ambasador, kažu zvaničnici Srpske. Intervencije Ustavnog suda i Kristijana Šmita na Zakon o imovini ne mogu da promIjene činjenicu da je Srpska, a ne BiH titular svoje imovine.

– Imovina pripada Republici Srpskoj, kako možemo oteti svoju imovinu, to je Bećirevićeva  fikcija u glavi da je to imovina BiH. Spreman sam na pitanju imovine da se borim do krajnjih snaga – rekao je Milorad Dodik, predsjednik Republike Srpske

Ako Srpska nezakonito knjiži imovinu, kako to tvrdi Bećirović, zašto su međunarodni zvaničnici svojevremeno tražili od vlasti Srpske da se odreknu vojnih poligona, kasarni i drugih objekata u korist Oružanih snaga BiH, zar to nije potvrda da je to imovina Republike Srpske odgovora Željka Cvijanović, na pozive da Tužilaštvo reaguje u slučaju knjiženja imovine.

– Nema s ovim ništa Tužilaštvo, pitanje imovioe riješeno i prije Dejtona.Imovina po teritorijalnom funkcionalnom principu pripada Srpsko – istakla je Željka Cvijanović, srpski član Predsjedništva BiH.

Od 12 članova Ustava BiH nijedan ne govori o državnoj imovini, naprotiv član 3 Ustava precizira da funkcije i ovlašćenja koja nisu data bh institucijama pripadaju entitetima. Osim toga, podsjeća profesor Milan Blagojević, preambula Ustava se poziva na Ženevske principe iz septembra 1995. koji jasno utvrđuju da Republika Srpska ima 49 odsto, a Federacija 51 odsto teritorije buduće BiH.

– Dakle Republika Srpska i po slovu Ustava i po o tome unosi kao svoju teritoriju i zadržava je unutar BiH tih 49 odsto.  Sa stanovišta Ustava BiH nema jer nijednom odredbom tog ustava nije rečeno da BiH ima svoju imovinu – istakao je Milan Blagojević, profesor ustavnog prava.

Prema tome, sve što se nalazi na teritoriji Republike Srpske: šume, vode, poljoprivredno zemljište, mineralne sirovine jesu imovina Srpske, a ne BiH. I umjesto da Ustavni sud podrži takva rješenja, ponaša se kao ustavotvorac. Paradoks je, kaže profesor Blagojević, da je Ustavni sud sebi dao pravo, iako mu to Ustav ne propisuje, da donosi bilo koju mjeru, pa i da obustavi od izvršenja svaki zakon. U konkretnom slučaju, Zakon o imovini Republike Srpske.

– Sada ćemo iz jednog paradoksa u drugi , sada će ljudi biti gonjeni ako ne primjenjuju tu odluku Ustavnog suda o primvremenoj mjeri, na osnovu toga što je Ustavni sud sebi, povredom Ustava, dao pravo da donosi privremene mjere – dodao je Blagojević.

Samo dan nakon što je stupio na snagu 28. februara ove godine Ustavni sud BiH privremeno je stavio van snage Zakon o nepokretnoj imovini koja se koristi za funkcionisanje javne vlasti u Srpskoj. Konačna odluka Ustavnog suda još se čeka. A već je, kako nam je potvrđeno iz više zvaničnih izvora, sva imovina u Srpskoj uknjižena na javna preduzeća, lokalne samouprave i Republiku Srpsku.

Autor: RTRS