Grad Prijedor i Razvojni program Ujedinjenih nacija (UNDP) organizovali su danas hibridni “Info dan” u cilju promocije inovacijskog izazova zasnovanog na otvorenim podacima Grada Prijedora- Dekodiraj za Prijedor.

Tokom hibridnog -info dana predstavljen je cijeli tim inovacijskog izazova koji se sastoji od članova koji predstavljaju razvojnu agenciju PREDA,Grad Prijedor i Razvojni program ujedinjenih nacija UNDP.

Inovacijski izazov “Dekodiraj za Prijedor” ima za cilj da podstakne profesionalce i mlade da korištenjem postojećih podataka na portalu za otvorene podatke Grada Prijedora zajedno sa drugim otvorenim ili dostupnim izvorima podataka ponude digitalna rješenja i/ ili istraživačke radove za identifikovane probleme ili izazove, te na inovativan način predstave Prijedor svim potencijalnim investitorima.
Moderator hibridnog dana i članica tima šef odsjeka za IKT Grada Prijedor Admira Kličić provela je prisutne kroz korake koji su počeli 2021. godine apliciranjem Grada Prijedora na “Projekt unapređenja efikasnosti lokalnih usluga u Bosni i Hercegovini”, a u okviru potkomponente projekta “Inicijativa za jačanje kapaciteta novoizabranih načelnika/ gradonačelnika” , faze stvaranja portala otvorenih podataka u koji su uključeni 18 organizacija podjeljenih u 17 oblasti i 174 skupa podataka. Pozvala ih je i sve da putem portala ili na mail prijedloziopendata@prijedorgrad.org predlože sve skupove podataka koje bi htjeli vidjeti na portalu a nisu do sad postavljeni.
Prisutnima se obratila i Danijela Dodoš, šef kabineta gradonačelnika i članica razvojnog tima koja je istakla da je portal još jedan u nizu digitalnih rješenja kojima se želi unaprijediti kvalitet života i uključiti cijela zajednica u razmjeni inovativnih ideja i time razvoj IT industrije što je sigurno i opredjeljenje gradske uprave i gradonačelnika Slobodana Javora.
Ona je naglasila da je Grad Prijedor prvi grad u BiH koji je otvorio podatke na ovaj način i koji poziva sve građane koji su spremni podijeliti svoje ideje da to učine putem ovog izazova.
Organizatori ovog događaja Razvojna agencija grada PREDA i član tima ispred razvojne agencije ,direktor Aleksandar Drljača naglasio je značaj agencije u ovom projektu. On je istakao iskustvo u sprovođenju projekata , a posebno se osvrnuo na mentorstvo agencije u izazovu Dekodiraj za Prijedor i pozvao sve prisutne da se obrate agenciji PREDA za svu podršku tokom projekta. Naglasio je da otvoreni podaci treba da budu inspiracija za moderne modele poslovanja i razvoj rješenja prema kojima se ide naprijed.
Ovom prilikom su dati odgovori na pitanja ko se može pirijaviti na izazov,opisane faze u kojima se odvija izazov kao i rokovi početka svake pojedine faze , prezentovan je i nagradni fond kako za digitalna rješenja tako i istraživački rad.

Izvor: prijedorgrad