Jaje je simbol obnavljanja prirode i života. Šaranje jaja jedan je od najljepših običaja Vaskrsa. Tradicija je da to bude na Veliki petak, na dan kad se ništa drugo ne radi. Tako se i nekoliko žena u Omarskoj okupilo kako bi na što bolji način ofarbalo Vaskršnja jaja. Uz pjesmu i osmijeh, kako kažu sve je lakše, a ovo najviše prati stare načine šaranja jaja.

“Ima više načina, ali mi volimo taj stari tradicionalni. Šaramo sa voskom, bojimo u lukovini. U lukovinu pomješamo i sok od cikle da boja bude malo jače. Stavljamo jaja i u čarapu sa travama. LJepše je ako su šare reckave. Prvo se farba crveno jaje. Treba vremena, ali mi se trudimo da to bude onako kako treba. To se sve nekako sa radošću radi, jer je to jaje simbol Isusovog vaskrsenja”, navodi Ljubica Kreško Romanić.

Tradiciju šaranja Vaskršnjih jaja i stare načine prenose i na mlađe generacije.

“Nije teško, kad imamo od koga da učimo. Tu su žene koje imaju iskustva. Sve je stvar vježbe i prakse, kad se pogriješi uvijek se može ispraviti. Omiljeni način šaranja Vaskršnjih jaja mi je sa voskom. To sam naučila još od svoje bake i godinama nastavljam tu tradiciju”, navodi Dejana Kobas.

” Prvi mi je put da šaram sa voskom. Žao mi je što to nisam prije učila. S obzirom da sam početnik prilično mi dobro ide. Uz dobro društvo i učitelje sve je lako. Znam i neke nove načine šaranja jaja. Najviše sam koristila dekupaž tehniku, ali ništa ne može zamijeniti stare tradicionalne načine šaranja” dodaje Božana Kovačević.

Vaskrsje najvažniji hrišćanski praznik za koji pripreme počinju višesedmičnim postom. Na dan Vaskrsa u svim domovima neizostavna je tradicionalna trpeza.

Naši običaji nalažu da se prvo jede jaje Tu su i pereci, pogača, pile, pita, meza i naravno da ne zaboravimo tu je tradicionalno piće rakija.Nije to ništa teško pripremiti, a bitno je daje porodica na okupu taj dan”, dodaje Radana Šunić.

Kada svane dan Vaskrsenja Hristova sa svih tornjeva pravoslavnih hramova dugo zvone sva zvona i javljaju dolazak velikog praznika. Kad se dođe kući iz crkve svi se ukućani tradicionalno pozdravljaju riječima ”Histos Vaskrse” i ”Vaistinu Vaskrse”.

Izvor: kozarski