Predsjednik NPS-a Darko Banjac izjavio je danas da BiH nema svoju imovinu jer ona pripada entitetima – i po Ustavu i Dejtonskom sprazumu, koje organi Republike Srpske brane, a predstavnici stranaka iz Federacije BiH podrivaju.

– Organi Republike Srpske i ljudi koji ih predstavljaju, vlast i političari Srpske brane Dejtonski sporazum i Ustav BiH i odlučni smo da branimo Ustav BiH, čak i od Ustavnog suda BiH – rekao je Banjac za Srnu, reagujući na zajedničku izjavu predstavnika stranaka iz Federacije BiH o državnoj imovini.

Banjac je naglasio da predstavnici Republike Srpske apsolutno zastupaju Dejtonski sporazum, što nema veze sa secesionizmom niti sa podrivanjem tog sporazuma, dok ta izjava upravo predstavlja podrivanje Dejtonskog sporazuma i Ustava BiH.

On je upitao kako se može tražiti procesuiranje nekog ko štiti Ustav i Dejtonski sporazum, istovremeno odgovorivši da je to bošnjačka politika koja želi da se pod pokroviteljstvom pojedinih ambasada iz zemalja NATO-a silom nametne nešto što nije u Dejtonskom sporazumu.

Osam bošnjačkih političkih predstavnika iz FBiH potpisalo je danas zajedničku izjavu o državnoj imovini u kojoj su naveli da Tužilaštvo BiH i ostali nadležni organi BiH moraju procesuirati odgovorna lica koja najavljuju da će nastaviti knjiženje te imovine na Republiku Srpsku. U izjavi se tvrdi da “BiH ima isključivu nadležnost” da uređuje sva pitanja u vezi sa državnom imovinom.

Autor: SRNA/RTRS