Pomjeranje zacrtane trase auto-puta od Banjaluke do Prijedora kroz tri sela teško je očekivati jer bi to značilo odgađanje projekta za minimum još dvije godine, rekao je ministar saobraćaja i veza Republike Srpske Nedeljko Čubrilović.

Na nezadovoljstvo mještana sela Verići, Gornja Omarska i Bistrica koji traže da se trasa auto-puta pomjeri da bi bilo izbjegnuto rušenje 45 objekata, Čubrilović je rekao da je to teško očekivati i jer su sve procedure okončane i u Narodnoj skupštini Republici Srpskoj.

– Trebalo je vidjeti da li je moguće ispuniti njihove zahtjeve prije nego što je parlament usvojio potrebnu dokumentaciju. Završena je eksproprijacija zemljišta skoro na čitavom prvom dijelu prema ugovoru – pojasnio je Čubrilović za Glas Srpske.

Čubrilović je naglasio da koncesionar i koncedent imaju svoje uslove koje treba da poštuju pri uvođenju projekta u potpunu realizaciju.

– Dakle, ne utičem na to da li će to biti ili neće, jer to nije moja nadležnost, ali to je moje viđenje cjelokupne situacije – rekao je Čubrilović za Glas Srpske.

Gradnja auto-puta na principu koncesije od Banjaluke do Prijedora počela je u septembru prošle godine, a procijenjeno je da će ovaj projekat koštati 297 miliona evra.

Taj auto-put biće dug 40,7 kilometara sa pristupnim petljama u Prijedoru, Omarskoj i Kuljanima kod Banjaluke. Rok za izgradnju je pet godina.

Autor: RTRS