Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik rekao je da je američki ambasador u BiH Majkl Marfi zloupotrijebio agreman koji mu je dat uz saglasnost i Republike Srpske, jer njegovo ponašanje, retorika, saopštenja liče na sve osim na diplomatsko ponašanje.

Na pitanje Srne da prokomentariše Marfijeve izjave kojima se direktno miješa u unutrašnja pitanja Republike Srpske i BiH, kao i optužbe koje je iznio na njegov račun, predsjednik Republike Srpske je naglasio da je, svodeći SAD na političku partiju u BiH, Marfi nanio ozbiljan udarac ugledu države koja je nekada ranije vodila računa o svojim diplomatskim predstavnicima.

– Rječnik Majkla Marfija je ne samo nediplomatski, on je sokački, za potrebe sarajevskog sokaka kojem želi da se dodvori na način kako je eto on nešto rekao Dodiku – istakao je predsjednik Republike.

Koliko je BiH samo odrednica na papiru, ocijenio je Dodik za Srnu, dokazuje upravo ovaj koji je navodno brani.

– Da liči na državu, BiH bi Marfija još prije nekoliko mjeseci najurila odavde. Ovako nam ostaje da istrpimo povremene frustrirajuće izlive osobe koja se greškom našla na odgovornom mjestu – rekao je Dodik.

On je naglasio da Marfijev posao nije ni Ustav BiH, ni status Republike Srpske, ni njene finansije.

– Nije mu posao ni da laže o navodnoj zabrani okupljanja u Republici Srpskoj ili oduzimanja slobode štampe. Marfijev posao je da zastupa svoju državu u BiH, no čini se da niko u toj državi ne zna šta on radi u BiH – istakao je predsjednik Republike Srpske.

Marfi je izjavio da je predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik krenuo, kako kaže, opasnim putem i da su njegove prijetnje neodgovorne, a retorika zapaljiva, te da je nemoguće izvršiti secesiju od BiH.

Autor: SRNA/RTRS