Predsjednik Narodne partije Srpske (NPS) Darko Banjac očekuje da će predstavnici parlamentranih stranaka iz Republike Srpske danas potpisati izjavu o postupcima organa Srpske i njenih predstavnika u zajedničkim institucijama BiH, te da će u narednom periodu biti povučen srpski sudija iz Ustavnog suda BiH.

“Očekujem da Narodna skupština Republike Srpske u narednom periodu donese odluku da povučemo sudiju iz Ustavnog suda BiH jer time želimo i da pokažemo nelegitimnost nelegitimnost ovog suda”, izjavio je Banjac Srni.

Banjac je istakao značaj potpisivanja izjave koja predstavlja političko opredjeljenja Republike Srpske i kojom se kroz zaključke šalje jasna poruka – da nema razgovora o imovini koja pripada Srpskoj.

“Imovina prema Ustavu pripada entitetima, a ne državnoj zajednici BiH. Jer, ta državna zajednica svoju državnost crpi iz entiteta, a ne obrnuto”, ukazao je Banjac.

On je naveo da će insistirati i da Republika Srpska donese svoj izborni zakon, jer prema Ustavu BiH i Ustavu Srpske, entiteti imaju svoje izborne komisije i nadležni su za sprovođenje izbora na lokalnom nivou i opštih izbora.

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik sastaće se danas sa predstavnicima parlamentarnih političkih partija iz Srpske kako bi potpisali izjavu o postupcima organa Srpske i njenih predstavnika u zajedničkim institucijama BiH nakon što su bošnjački politički predstavnici iz FBiH potpisali izjavu o imovini.

Sastanak je predviđen za 15.00 časova u Narodnoj skupštini Republike Srpske.

U radnoj verziji izjave o postupcima organa Republike Srpske i njenih predstavnika u zajedničkim institucijama BiH navedeno je da će Srpska ponuditi FBiH potpisivanje sporazuma o mirnom razdruživanju ukoliko se nastavi antidejtonsko djelovanje Ustavnog suda BiH i političkih predstavnika iz FBiH prema Republici Srpskoj.

Izvor: SRNA/ATV