Vršioci dužnosti direktora Investiciono-razvojne banke /IRB/ Republike Srpske Dražen Vrhovac i Uprave za saradnju sa dijasporom i Srbima u regionu Srbije Arno Gujon potpisali su danas u Banjaluci memorandum o saradnji koji će omogućiti da se Uprava uključi u realizovanje finansijskih mehanizama koji imaju za cilj poboljšanje života građana u Srpskoj.

Vrhovac je rekao da je dogovoren početni iznos sredstava od 100.000 evra, te da će u narednom periodu biti formiran pravilnik i objavljen javni poziv za projekte kojima je potrebna finansijska podrška.

On je rekao da je potpisivanje memoranduma rezultat ranijih razgovora predstavnika Uprave i IRB-a u smislu da se Uprava – koja u okviru Ministarstva spoljnih poslova Srbije funkcioniše na sličan način kao i IRB sa Vladom Srpske – uključi i da svoj doprinos daljoj realizaciji finansijskih mehanizama.

“Do sada smo realizovali sedam finansijskih mehanizama, kojima smo podržali 64 projekta širom Srpske, vrijednih oko osam miliona KM, dok nepovratna sredstva iznose 5,1 milion KM, a obezbijedili su ih Vlada Srpske, IRB i naši partneri”, izjavio je Vrhovac novinarima u Banjaluci.

Gujon je pojasnio da je ideja da se duplira efekat IRB-a i Uprave, kroz konkretne projekte, sa ciljem ekonomskog osnaživanja srpskih porodica.

“Tako da će tamo gdje Uprava izdvoji 100 evra, IRB izdvojiti isto toliko i to znači duplo veću podršku porodicama kojima je ona potrebna, da bi mogle da žive od svog rada u poljoprivredi, stočarstvu i drugim granama”, rekao je Gujon.

On je ocijenio da je 100.000 evra, koliko je danas dogovoreno da bude izdvojeno u ovu svrhu, konkretan iznos koji će doprinijeti da se do kraja godine sprovede u djelo memorandum koji je danas potpisan.

“Saradnja Srpske i Srbije je izuzetno važna i odvija se na visokom nivou zahvaljujući predsjednicima Miloradu Dodiku i Aleksandru Vučiću, te je potrebno pratiti pravac koji su oni zacrtali”, rekao je Gujon.

Autor: SRNA/prijedor24h