Predstavnici parlamentarnih stranaka potpisali su danas u Banjaluci izjavu o zaštiti imovine, odnosno plan djelovanja organa u Republici Srpskoj, rekao je danas predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik nakon sastanka u Banjaluci.

Izjava je potpisana na sastanku u Banjaluci kojem su prisustvovali predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik, predsjednik Narodne skupštine Nenad Stevandić, premijer Radovan Višković, ministri i predstavnici Srpske u zajedničkim institucijama.

Na sastanku su bili i predsjednik Socijalističke partije Petar Đokić, DEMOS-a Nedeljko Čubrilović, NPS-a Darko Banjac, DNS-a Nenad Nešić, SPS-a Goran Selak i NDP-a Bojan Šapurić.

SDS nije održao svoju riječ

Sastanku se nisu odazvali predstavnici SDS-a, PDP-a i Liste za pravdu i red.

Dodik je istakao da izjava, odnosno plan aktivnosti sadrži 21 zaključak i održava poštovanje Dejtonskog sporazuma i Ustava BiH, ali i jednako favorizuje prava Srpske dobijena ovim sporazumom.

– Dokument je u suštini ostao isti, kao što je predstavljeno prije nekoliko dana. Sve političke partije koje su prisustvovale prethodnom sastanku, izuzev SDS-a, su potpisale akt. Srpska nesumnjivo ovim planom ulazi u proces jačanja svojih utvrđenih nadležnosti koje je imala po Dejtonskom sporazumu – rekao je Dodik.

On je istakao i da Ustavni sud nije štitio Ustav BiH, već ga je razgradio, zloupotrebljavajući svoju ulogu.

Sjednica NSRS

Sjednica NSRS biće odražana u srijedu. Srbi neće biti u Ustavnom sudu, te pozivamo na ostavke sudija Ustavnog suda, istakao je Dodik.

– U srijedu imamo sjednicu NSRS gdje ćemo pozvati sudije Ustavnog suda BiH iz Republike Srpske da napuste svoje pozicije – rekao je Dodik.

Podsjećamo, današnjem sastanku prethodio je sastanak održan u petak u Palati Republike na inicijativu predsjednika Srpske, nakon što su bošnjački politički predstavnici potpisali izjavu o budućem djelovanju kada je riječ o imovini.

U izjavi je navedeno da će Republika Srpska ponuditi FBiH potpisivanje sporazuma o mirnom razdruživanju ukoliko se nastavi antidejtonsko djelovanje Ustavnog suda BiH i političkih predstavnika iz FBiH prema Republici Srpskoj.

Usaglašeno je da političke stranke neće učestvovati u raspravi o ovoj temi u Parlamentarnoj skupštini BiH. Priprema se i odluka o povlačenju srpskih sudija iz Ustavnog suda BiH.

Izvor: ATV