Na ovim prostorima nema ni razloga ni resursa za bilo kakav ozbiljan sukob, napisao je predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik na svom Instagram nalogu.

– Pogotovo ne rat, nego treba da se posvetimo budućnosti, mladima, saradnji i razvoju – poručio je Dodik.

Dodik je naveo da je tokom sedmice u Donjoj Gradini prisustvovao obilježavanju Dana sjećanja na žrtve ustaškog zločina-genocida u Nezavisnoj Državi Hrvatskoj u koncentracionom logoru Јasenovac.

– Ovo mjesto nas uvijek podsjeća da je sloboda sveta srpska riječ. Prošli vijek je vijek našeg stradanja, ovaj vijek mora da bude vijek našeg okupljanja, da nam se nikad ovako nešto ne desi. Da smo 1941. godine imali Republiku Srpsku, ne bismo doživjeli Јasenovac. Zato je Republika Srpska i stvorena kao naš odgovor i zov za slobodom – naglasio je Dodik.

Dodik je istakao da je inicijativa “Otvoreni Balkan” veoma moguća i realna ideja, koju treba zajednički da realizujemo.

– Bilo bi dobro da to shvati i političko Sarajevo jer to nije rehabilitacija jugoslovenstva, to nije pokušaj ekonomske dominacije Srbije u regionu, nego je riječ o otvaranju slobodnog tržišta, saradnje i jačanja povjerenja i stabilnosti u regionu – poručio je Dodik.

Dodik je podsjetio da je prisustvovao i obilježavanju Dana grada Banjaluke, koja je suštinski glavni grad Republike Srpske.

– Banjaluka je grad u kojem se mnogo gradi, ona je univerzitetski i grad mladosti. Posebno me obradovalo priznanje Zlatni grb Laktaša, koje sam dobio od ljudi s kojima živim od rođenja i koji znaju za šta se zalažem – naveo je Dodik.

Izvor: ATV