Delegat srpskog naroda u Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH Snježana Novaković Bursać izjavila je da je politika koju kreira bošnjački član Predsjedništva BiH Denis Bećirović potpuno na liniji muslimansko-bošnjačkog nacionalizma.

– Za razliku od nadahnutih, ali sad već prilično otrcanih izjava i vizija o građanskoj BiH koje Denis Bećirović “prosipa” kad god stigne, posebno pred predstavnicima međunarodne zajednice, stvarnost koju on kreira kad je u prilici izgleda dijametralno suprotno i potpuno je na liniji muslimansko-bošnjačkog nacionalizma – ocijenila je Bursaćeva.

Bursaćeva je napomenula, da iako su u Predsjedništvu BiH djelovali različiti akteri, iz svih naroda i iz različitih stranaka, ovako direktnu diskriminaciju po nacionalnoj osnovi prema nekom od diplomata nije demonstrirao nijedan od njih.

– Da je kojim slučajem nekom od srpskih članova Predsjedništva palo na pamet da ne dozvoli ambasadoru, pripadniku nekog od druga dva naroda prisustvo zvaničnom sastanku u zemlji domaćinu, zvonila bi sva “građanska”, ali i zvona predstavnika dijela međunarodne zajednice – istakla je Bursaćeva za Srnu.

Ona je ukazala da potez Bećirovića dokazuje da je lažna i licemjerna “građanština”, čiji je on jedan od nosilaca, mnogo opasnija i pogubnija za unutrašnje odnose u BiH od politika i političara koji otvoreno zagovaraju rješavanje nacionalnih pitanja i održavanje međunacionalne ravnopravnosti konstitutivnih naroda u BiH.

Član Predsjedništva BiH Denis Bećirović /SDP/ boraviće sutra u radnoj posjeti Zagrebu, a prema saznanjima Srne, teme sastanaka biće odnosi između BiH i Hrvatske, otvorena pitanja, unapređenje saradnje i aktuelna politička situacija u regionu.

Ono što je već obilježilo ovu posjetu jeste insistiranje Bećirovića da sastancima u Zagrebu ne prisustvuje srpski ambasador BiH u Hrvatskoj Aleksandar Vranješ, nego diplomata u Ambasadi BiH iz reda bošnjačkog naroda.

Posljednjih godina upućene su mnoge međusobne kritike između predstavnika političkog Sarajeva i zvaničnog Zagreba, a u julu 2022. godine Denis Bećirović je prozvao predsjednika Hrvatske Zorana Milanovića da je “primjer štetne politike” i da mora raditi na “detuđmanizaciji” Hrvatske.

Radna posjeta Bećirovića Zagrebu dolazi nakon formiranja Vlade Federacije BiH /FBiH/ koja je rezultat zajedničke saradnje stranaka oko Hrvatskog narodnog sabora i SDP-a BiH, te se može okarakterisati i kao pokušaj otopljavanja bošnjačko-hrvatskih odnosa.

Autor: SRNA/RTRS