Ambasador BiH u Hrvatskoj Aleksandar Vranješ izjavio je da je neviđeni presedan u diplomatskoj praksi BiH da član Predsjedništva BiH insistira da opunomoćeni ambasador BiH bude isključen iz protokola njegove posjete, jer mu ne odgovara njegova nacionalnost.

Na pitanje da prokomentariše saznanja da je Bećirović insistirao da sastancima prilikom njegove sutrašnje posjete Zagrebu ne prisustvuje srpski ambasador BiH u Hrvatskoj, nego diplomata u Ambasadi BiH iz reda bošnjačkog naroda, Vranješ je odgovorio da je očigledno da se kabinet bošnjačkog člana Predsjedništva bavi “brojanjem krvnih zrnaca” po DKP, što govori samo o njihovom stepenu srbofobije i šovinizma.

– I ranije su bošnjački politički predstavnici zaobilazili i isključivali iz protokola srpske ambasadore BiH na nešto suptilniji način, ali ovako direktno insistirati da član zvanične delegacije BiH može biti samo Bošnjak, bez obzira na njegov rang, do sada nije zabilježeno u inače nakaradnoj diplomatskoj praksi BiH – istakao je Vranješ.

Ambasador BiH u Hrvatskoj je ukazao da je ovo direktna i očigledna diskriminacije kojom Bećirović poručuje da za njega jedino ambasadori i diplomate iz reda bošnjačkog naroda mogu predstavljati BiH, dok su ostali predstavnici diplomate drugog reda.

– Sve ovo se može primijeniti i na širu sliku bošnjačke utopijske vizije BiH u kojoj Srbi i Hrvati mogu biti samo kmetovi i sluge, a o kojoj očigledno sanja i Bećirović gurajući time dodatno i onako ovu krhku državnu zajednicu u pravcu disolucije – zaključio je Vranješ.

Član Predsjedništva BiH Denis Bećirović (SDP) boraviće sutra u radnoj posjeti Zagrebu i tom prilikom sastaće se sa predsjednikom Hrvatske Zoran Milanovićem i premijerom Andrej Plenkovićem.

Teme sastanaka biće odnosi između BiH i Hrvatske, otvorena pitanja, unapređenje saradnje i aktuelna politička situacija u regionu.

Ovo je inače prva posjeta Hrvatskoj jednog bošnjačkog člana Predsjedništva BiH nakon više od sedam godina. Još u martu ove godine, prilikom posjete predsjedavajuće Predsjedništva BiH Željka Cvijanović Zagrebu, Milanović je naglasio da je u kontaktu sa njegovim “starim poznanikom” Denis Bećirovićem, te da je i on dobrodošao.

Posljednjih godina upućene su mnoge međusobne kritike između predstavnika političkog Sarajeva i zvaničnog Zagreba. U julu 2022. godine Denis Bećirović je prozvao Zoran Milanovića da je “primjer štetne politike” i da mora raditi na “detuđmanizaciji” Hrvatske.

Radna posjeta Bećirovića Zagrebu dolazi nakon formiranja Vlade FBiH koja je rezultat zajedničke saradnje stranaka oko Hrvatskog narodnog sabora i SDP BiH, te se može okarakterisati i kao pokušaj otopljavanja bošnjačko-hrvatskih odnosa.

Ali, ono po čemu će ova posjeta, ipak, biti specifična i što će je svakako obilježiti jeste insistiranje Bećirovića da sastancima u Zagrebu ne prisustvuje srpski ambasador BiH u Hrvatskoj Aleksandar Vranješ, nego diplomata u Ambasadi BiH iz reda bošnjačkog naroda.

Autor: SRNA/Srpskainfo