Sud BiH odredio je pritvor za četiri osobe koje su uhapšene u sklopu akcije “Start” i oni su danas predati Tužilaštvu BiH.

Kako je rečeno jednomjesečni pritvor određen je Elmedinu Karišiku, Mehmedu Dediću, Seidu Hadžibajriću, sinu Ibrahima Hadžibajrića, kao i Emini Rogo.

U akciji “Start” se istražuje niz krivičnih djela, uključujući organizirani kriminal, zloupotrebu položaja, primanje i davanje dara i pranje novca.

Podsjetimo, osumnjičeni su razotrkiveni putem Skaj poruka.

Osim njih uhapšeni su i Ibrahim Hadžibajrić, načelnik Opštine Stari Grad, i sekretarica Alma Destanović. Njih dvoje su predati u nadležnost Tužilaštva KS i njih terete kantonalni tužioci.

Šta je oduzeto u akciji

Više od 150 policijskih službenika Sektora kriminalističke policije i policijskih uprava, uz policijske službenike Sektora za policijsku podršku, izvršilo je pretrese na 30 lokacija na području Kantona Sarajevo – stambenih objekata, poslovnih i službenih prostorija. U pretresima je, između ostalog, pronađen gotovi novac u iznosu od oko 200.000 KM u različitim valutama (44.950 KM, 64.950 €, 11.195 AED, 11.450 RUB), skupocjeni nakit, tri pištolja uz više stotina komada municije, 248 mašina za rudarenje kriptovaluta – vrijednost samih uređaja cca 1.200.000$ (miliondvijestotinehiljada dolara), te značajne količine sredstava u kriptovalutama. Za devet fizičkih i šest pravnih osoba, Državna agencija za istrage i zaštitu je izvršila privremenu obustavu transakcija u ukupnom iznosu od 429.820 KM i 82.289 eura.

Privremeno je oduzeto i šest luksuznih putničkih motornih vozila (Audi, Mercedes x 2, BMW, VW Tiguan, Peugeot).

Zbog sumnje u počinjenje krivičnih djela Organizovani kriminal, Pranje novca, Zloupotreba položaja ili ovlaštenja, Primanje dara i drugih oblika koristi, Davanje dara i drugih oblika koristi, sedam osoba je lišeno slobode i predato u postupanje nadležnim tužilaštvima, dok su dvije osobe trenutno nedostupne i za njima su raspisane potjernice.

Izvor: ATV