Denis Bećirović u zvaničnoj posjeti Zagrebu. Sada je jasno zašto bi mu tamo bio smetnja ambasador Aleksandar Vranješ i zbog čega je tražio da ga prati bošnjački diplomata u BH Ambasadi u Hrvatskoj.

Bećirović se u Zagrebu opet obrušio na predsjednika Republike Srspke.

Milorada Dodika označio je kao bezbjednosnu prijetnju koju treba zaustaviti. Tako ne misli predsjednik Hrvatske. Bećirović je u svojim lažima dosljedan, jednako laže, bio u Briselu, Americi, Sarajevu ili Zagrebu, odgovorio mu je Dodik.

Uspio je bošnjački član Predsjedništva Denis Bećirović u svom naumu da iz protokola prilikom posjete Zagrebu isključi ambadasadora BiH u Hrvatskoj Aleksandra Vranješa, zbog njegove srpske nacionalnosti. Srbi su mu se ipak pričinjavali i tokom sastanka sa predsjednikom Hrvatske.

Sastanak nije mogao proći bez spominjanja Milorada Dodika, koga je Bećirović označio kao bezbjednosnu prijetnju.

– Јa ne krijem činjenicu da mi u BiH nažalost imamo jednog političara koji se transformisao iz politike u sigurnosnu prijetnju. Riječ je o predsjedniku bh entiteta Miloradu Dodiku. On mora biti zaustavljen u svojoj antidejtonskoj, antiustavnoj politici – rekao je Bećirović.

Odgovor koji je Bećirović dobio na licu mjesta od zvaničnog Zagreba sigurno mu nije bio po volji. Predsjednik Hrvatske Zoran Milanović, koji je i ranije napominjao da se jedino sa Dodikom u BiH može normalno razgovarati, ne vidi predsjednika Srpske kao bilo kakvu prijetnju.

Iz Bećirovićevog nastupa u Zagrebu jasno je šta je razlog da Aleksandar Vranješ bude isključen iz zvaničnog protokola. Republika Srpska i Srbi nisu prijetnja nikome, osim Bećiroviću, što jasno pokazuje njegovu srbofobiju, kaže Vranješ.

– Njima je glavni bio problem da ja, da u tom mom prisustvu ne mogu tako otvoreno i slobodno da kleveću gospodina Dodika, da iznose laži i očigledno su trebali prostora da bi mogli dovoljno laži i klevete da iznesu – naveo je Vranješ.

Odgovor je Bećirović dobio i od zvaničnika Republike Srpske.

Predsjednik Srpske Milorad Dodik rekao je da priča Bećirovića ne prolazi ni kod male djece te da nastavlja sa praksom laganja, gdje god bio.

Prije nekoliko dana komandant Altee je izjavio da u BiH nema bezbjednosnih izazova, ali Bećirović očigledno priziva nekakve drugačije izvještaje. Zanimljivo je da me bezbjednosnom prijetnjom naziva čovjek koji ne može da sakrije svoje šovinističke ispade. Za jednog šovinistu Bećirović je poprilično samouvjeren u paušalnim ocjenama i etiketiranju drugih i drugačijih – istakao je Dodik.

Premijer Srpske pita kako to da su za Bećirovića i njegove istomišljenike “loši momci” oni koji se zalažu za poštovanje Ustava BiH, a oni koji ga ruše – dobri.

– Čovjek je izgubljen u prostoru i vremenu. Ako je on biran u predsjedništvo da bi opstruisao projekte, da bi iznosio ovakve klevete i laži na nekoga bez koga ne možete donositi odluke u BiH, onda je on sam protiv BiH – naveo je premijer Radovan Višković.

Analitičari smatraju da Bećirović svojim nastupima pokazuje da nije dorastao dužnosti koju obavlja, ali i da otvoreno ispoljava kakve poglede političko Sarajevo ima prema legitimnim predstavnicima Republike Srpske.

– Od Sarajeva i sarajevskih političara ćemo samo dobijati ovakve stvari. Izbjegavanje, ignorisanje i sklanjanje u stranu svih srpskih predstavnika, odnosno svih onih koji su legitimni predstavnici Republike Srpske – smatra Vojislav Savić, politikolog.

Posjeta Zagrebu i sastanci sa Milanovićem i Plenkovićem imali su, bar u teoriji, za cilj poboljšanje odnosa dvije zemlje, ali izgleda da će se Bećirović iz Zagreba vratiti bez onoga po šta je zaista i otišao.

Autor: RTRS