Ministar bezbjednosti BiH Nenad Nešić izjavio je da se mnoga lica, pogotovo intelektualci poput istoričara Miloša Kovića nalaze na listi zabrane ulaska u BiH iz političkih razloga, te da očekuje da će se to promijeniti nakon sastanka sa predstavnicima Obavještajno-bezbjednosne agencije (OBA) BiH i Službe za poslove sa strancima.

“U narednom periodu imaćemo sastanak sa predstavnicima OBA i Službe za poslove sa strancima u vezi sa zabranom ulaska pojedinih lica u Republiku Srpsku i BiH. Očekujem da ću na tom sastanku vidjeti zbog čega je pojedinim licima zabranjen ulazak u BiH”, rekao je Nešić Srni.

On je izrazio očekivanja da će svim onim licima koja ne predstavljaju bezbjednosnu prijetnju po BiH biti dozvoljen ulazak u zemlju.

“Smatram da se mnogi ljudi, pogotovo intelektualci poput profesora Kovića, nalaze na listi i zbog političkih razloga i zahtjeva SDA”, rekao je Nešić.

On je dodao da očekuje od svih službi na nivou BiH da svoj posao rade profesionalno, bez stranačkih uplitanja, kao i da se sve odluke donose u skladu sa zakonom.

“Očekujem da će mnogima, pogotovo intelektualcima, biti dozvoljeno da posjete BiH i Republiku Srpsku, odnosno da im budu ukinute mjere zabrane”, rekao je Nešić.

Granična policija BiH u martu prošle godine nije dozvolila profesoru Koviću da uđe u BiH na graničnom prelazu Vardište, uz obrazloženje da “predstavlja opasnost po bezbjednost BiH”. Odluka o zabrani ulaska donesena je krajem februara 2022. godine.

Ković je profesor na Odjeljenju za istoriju Filozofskog fakulteta u Beogradu i već 13 godina je gostujući profesor Univerziteta u Istočnom Sarajevu.

Osim Kovića, ulazak u BiH na prelazu Karakaj 25. marta 2022. godine nije dozvoljen ni advokatu Goranu Petronijeviću, jer, kako je navedeno u rješenju, “predstavlja prijetnju bezbjednosti, javnom poretku, javnom redu i miru i javnom zdravlju u BiH ili međunarodnim odnosima BiH”.

Prethodno je sa prelaza Rača vraćen bivši komandant Žandarmerije Srbije, general Bratislav Dikić zbog, kako je navedeno, evidencije u registru o strancima, koji popunjava i vodi Služba za poslove sa strancima.

Poznatom ruskom piscu Zaharu Prilepinu je prije pet godina odlukom nadležnih organa zabranjen ulazak u BiH, uz obrazloženje da predstavlja “prijetnju bezbjednosti”.

Izvor: banjaluka.net