U Beogradu se kafa pije više od 500 godina! Često se u kafićima čuje “može jedna turska”, a malo ko zna da je običaj ispijanja ovog napitka u ovaj grad stigao sa osvajanjem Beograda daleke 1521. godine i Sulejmanom Veličanstvenim.

Danas je šoljica kafe postala obavezna u svakodnevnom životu, uz nju se mnogi bude i započinju dan, prave predah od obaveza, druže se sa prijateljima. Iako pojedini narodi kafu popiju za par minuta, na našim prostorima ovo je ipak ritual koji podrazumjeva relaksaciju, a ne nedostaju ni narodna vjerovanja vezana za ovaj napitak.

Beograd bio važna stanica na putu kafe

Zavod za zaštitu spomenika kulture Beograda ove godine organizovao je u sklopu manifestacije “Dani Beograda” i šetnju kroz koju su Beograđane upoznali sa istorijom grada. Oni koji su imali sreće i prijavili se za ovu šetnju bili su u prilici da uz stručnjake iz Zavoda saznaju nešto više baš o ispijanju kafe u Beogradu.

Put kafe nije tako često pominjan, ali jedno je sigurno – Beograd je bio važna stanica na tom putu. Iz svoje postojbine u Etiopskoj visoravni, biljka kafe prenijeta je na Arabijsko poluostrvo oko devetog vijeka, gdje je počelo njeno uzgajanje.

Vojska Sulejmana Veličanstvenog nakon tri bezuspješna pokušaja, ipak je 1521. godine uspjela da osvoji Beograd. Nastanjivanje otomanske vojske u Beograd značilo je i donošenje novih običaja. Spremanje crnog napitka od prženih i samljevenih zrna kafe bilo je jedno od njih. Ovaj ritual i danas je duboko ukorijenjen u narodu.

Jedna šoljica kafe 40 godina prijateljstva

– Oko 1000. godine započeto je pripremanje ovog napitka na način koji mi danas poznajemo, i to baš na Arabijskom poluostrvu – priča viši konzervator Zavoda za zaštitu spomenika kulture Beograda i etnolog Ana Sibinović.

– Arapi su brižno čuvali tajnu uzgoja kafe i njeno pripremanje. Za svaki pokušaj krijumčarenja sadnice kafe bila je predviđena smrtna kazna. Profit od prodaje ovih zrna bio je ogroman, a centar trgovine postala je jemenska luka Moka, po kojoj je nazvana jedna vrsta napitaka od kafe. Krajem 15. vijeka zahvaljujući putnicima kafa se proširila i na Bliski istok i Afriku.Tokom vijekova postala je kulturna baština, a nema mjesta na planeti gdje se ovaj napitak ne pije.

-Jedna šoljica kafe može stvoriti 40 godina prijateljstva – stara je turska izreka, a mnogi ljubavni sastanci, prijateljstva i poslovi započeli su baš uz miris crne kafe.

U skoro svim domaćinstvima gostima kao znak dobrodošlice nudi se kafa. Iako na ovaj način ugostimo nekoga, “sikteruša” je tu da nekome poručimo da je vrijeme za rastanak.

Osim što je ispijanje kafe svakodnevni ritual, tokom vijekova za nju su počela da se vezuju i mnogobrojna narodna vjerovanja. Stariji će mladoj djevojci koja dobro skuva kafu reći da je spremna za udaju.

Hladna – strah od žene

Vjerovanja vezana za kafu mnogobrojna su i široko su rasprostranjena – rekla je Ana Sibinović.

– Tako bi, recimo, muškarci trebalo da piju vruću kafu, jer ako je konzumiraju hladnu, plašiće se žene. Ako se ispusti šoljica kafe, to obično znači nesreću, ako iskipi iz džezve, doći će nam gosti. Interesantno je da su žene u Turskoj mogle da traže razvod ako im suprug uskraćuje kafu ili ne donosi dovoljne količine u kuću, pišu Novosti.

Srpskainfo