Lider NPS-a Darko Banjac ocijenio je da najnovija namjera OHR-a da plati i sprovede medijsku kampanju “za rješavanje pitanja državne imovine” predstavlja direktno rušenje Ustava BiH i Dejtonskog sporazuma i da bi najbolje bilo da novac uplati zdravstvenoj ili nekoj sličnoj ustanovi.

“OHR, vjerovatno, pod uticajem određenih bošnjačkih elita ili radnika u toj kancelariji koji dolaze iz Federacije BiH (FBiH), sada jasno, precizno i do kraja želi da ogoli svoju ulogu koja nije stabilizujuća, već ide ka potpunom rušenju Dejtonskog sporazuma”, ukazao je Banjac.

Banjac je izjavio Srni da bi bilo bolje da OHR pozamašni novac za planiranu kampanju donira nekoj zdravstvenoj ili sličnoj ustanovi, kojoj je to mnogo potrebnije.

“Bolje je to nego da bace pare na medijsku promociju jer ljude u Srpskoj ne mogu i neće ubijediti da imovina nije njihova. To je imovina Srpske jer to tačno tako piše u Dejtonskom sporazumu. Dakle, imovina ne pripada BiH, već entitetima”, istakao je Banjac.

Prema njegovim riječima, pokušaj OHR-a da imovinu stavi na nivo BiH korak je ka centralizaciji, jer samo tako mogu da ojačaju BiH, ali u tome neće uspjeti.

Mediji su ranije javili da OHR, pored formiranja radne grupe stručnjaka koji rade na pitanju navodne državne imovine, uskoro namjerava u BiH medijski i na društvenim mrežama reklamirati “važnost rješavanja državne imovine”.

Republika Srpska je u Narodnoj skupštini ranije usvojila zakon u skladu sa kojim je nepokretna imovina u vlasništvu Srpske što je kasnije osporio Ustavni sud BiH.

Izvor: banjaluka.net