Šef Odsjeka civilne zaštite grada Prijedora Miroslav Kmeta izjavio je da vodostaj rijeke Sane u Prijedoru trenutno iznosi 445 centimetara sa tendencijom rasta zbog padavina i rasta vodostaja uzvodno, da ima zaptavljenih imanja, ali ne i poplavljenih stambenih objekta.

“Jedan broj kuća odnosno domaćinstava u Bišćanima i Raškovcu je zaplavtjen, ali za sada nemamo informaciju da je voda ušla u kuće”, rekao je Kmeta novinarima u Prijedoru.

On je naveo da je bilo poziva građana iz Raškovca.

“Tamo Sana nije prelila, nego je riječ o podzemnim vodama. Ako bismo djelovali da prebacujemo na drugu stranu, to je sistem spojenih posuda – vodu prebacujemo, ona se vraća. Srećom, ta voda nije ušla u kuće nego u dvorišta”, pojasnio je Krneta.

On Je naveo da će se tu raditi nasip da spriječi prodor vode ukoliko bude potrebe za tim.

“Nije voda ušla u kuće, došla je do bašta, koliko mi imamo informaciju, a obišao sam do sada tri-četiri puta. Niko se nije žalio da je voda ušla u kuće”, naglasio je Kmeta.

Prema njegovim riječima, policija je dojavila da u Bišćanima ima jedna kuća za koju će eventualno reagovati vatrogasna jedinica čamcem.

“Ako ima problema, pozivam građane na mir i stabilnost Neka zovu civilnu zaštitu i vatrogasce, pogotovo ovaj dio Bišćana. Ako treba da vršimo evakuaciju stanovništva i stoke, to ćemo uraditi”, poručio je Kmeta.

On je rekao da je rijeka Miloševica u koritu i da je to velika prednost za grad Prijedor, te dodao da nije bilo potrebe za realizaciju zaključaka sa jučerašnje sjednice Gradskog štaba za vanredne situacije, jer je situacija na terenu pokazivala drugačije.

“Na vrijeme ćemo reagovati u slučaju da dođe do povećanja vodostaja Sane – Civilna zaštita zajedno sa Odjeljenjem za stambeno-komunalne poslove, preduzećima angažovanim za građevinsku operativu i’ Komunalnim uslugama’ sa vrećama za pijesak, tamo gdje bude potrebe”, naveo je Kmeta.

Gradski štab za vanredne situacije Prijedor proglasio je juče prvi stepen pripravnosti za sve subjekte zaštite zbog očekivanog rasta vodostaja Sane i dostizanja kote redovne odbrane od poplava od 420 centimetara.

Izvor: SRNA/kozarski