Talas pojeftinjenja goriva treba da prati snižavanje cijena ostalih proizvoda u prodavnicama i trgovci treba da prate taj trend, izjavila je danas Srni izvršni direktor Udruženja za zaštitu potrošača “Don” iz Prijedora Murisa Marić.

“Naravno da ima načina da se smanje cijene osnovnih životnih i svih drugih namirnica jer vidimo koliko su pale cijene goriva, ali i ulja, koje je sada ispod tri KM po litru”, navela je Marićeva.

Marićeva je napomenula da su se trgovci, kada je počeo talas poskupljenja namirnica, pozivali na poskupljenje goriva i ulja, čije su cijene sada snižene, što bi lančano trebalo da prate i ostale cijene namirnica.

“Ulje je prije poskupljenja koštalo oko dvije KM, pa je otišlo na oko šest KM, a sada su cijene ulja vraćene na ispod tri KM te je evidentno koliki raspon sniženja može da bude i za sve ostale namirnice”, ukazala je Marićeva.

Ona je istakla da su trgovci zbog mogućnosti slobodnog formiranja cijena na tržištu iskoristili situaciju da zbog skoka cijena energenata na svjetskom tržištu i u Srpskoj podižu cijene namirnica u prodavnicama.

“Zato bi tu oblast trebalo još bolje urediti i podsticati domaću proizvodnju i prodaju proizvoda, koji mogu biti jeftiniji od uvoznih”, napomenula je Marićeva.

Marićeva je podsjetila da su trgovci poskupljenja proizvoda u prethodnom periodu pravdali i time da je poskupjela roba u nabavci, što, kako je rekla, nije realno za sve proizvode, jer su u Srpskoj i znatno manja pakovanja nego u okruženju.

Izvor: banjaluka.net