Poslanik SNSD-a u Narodnoj skupštini Republike Srpske Srđan Mazalica poručio je da na pitanju imovine ne može biti ustupaka i da je nadležnost Srpske u ovoj oblasti jedna od najvažnijih.

Komentarišući najavljenu medijsku kampanju OHR-a “o važnosti rješavanja pitanja državne imovine”, Mazalica je rekao da je moguće da se OHR, zajedno s američkom i britanskom ambasadom, Ustavnim sudom BiH i dijelom pravosuđa, kojeg kontrolišu, sprema niz koordinisanih aktivnosti na jesen kako bi pokušali da “disciplinuju” Republiku Srpsku prisile njene vlasti prihvatile diktat sile, a oštrica narodnog protesta otupe.

– Poraženi smo tek onda kad prihvatimo tuđe laži i stranu okupaciju – poručio je Mazalica.

Mazalica je ocijenio da OHR kao da zapošljava trećerazredne birokrate i medijske stručnjake koji misle da se medijskom kampanjom može ubijediti narod Republike Srpske da je bolje za njih da se njihovoj republici oduzme imovina i da po svoja imovinska prava moraju da idu u neku instituciju BiH, koje su se do sada pokazale neefikasnim i nisu u pravilu radile u interesu Srba i Srpske.

– Ako je cilj da se uruši čitav sistem koji u Republici Srpskoj nesmetano funkcioniše, uz narušavanje osnovnih ljudskih prava, ali i sigurnosti za sva fizička i pravna lica, te velikih gubitaka i neizvjesnosti koja mogu pogoditi javna preduzeća i potencijalne investitore, onda ne znam koja medijska kampanja i koji stručnjaci mogu bilo koga ubijediti da je dobro da državna imovina bude oduzeta entitetima – rekao je Mazalica.

On je istakao da neko očigledno misli da se medijskom kampanjom može ubijediti neko da je za njega, na primjer, dobro da mu se oduzima zalogaj iz usta, otima namještaj iz kuće i odjeća iz ormara, tako da nakon toga ostaje gol, bos, gladan i bez krova nad glavom.

Prema njegovim riječima, OHR nema nikakvu nadležnost da se bavi ustavnim pitanjima i da je visoki predstavnik nadležan isključivo za Aneks 10 Dejtonskog sporazuma.

On je naglasio da BiH nema visokog predstavnika i da Kristijan Šmit nije legalan i legitiman, jer nije izabran od Savjeta bezbjednosti UN.

Mazalica je upitao zašto državna imovina nije bila problem neposredno nakon potpisivanja i implementacije mirovnog sporazuma, već su entiteti nastavili da, prema svojim ustavnim nadležnostima, uređuju i obezbjeđuju svojinske i imovinsko-pravne odnose, samim tim i raspolažu državnom imovinom na svojoj teritoriji i nesmetano su radile i funkcionisale entitetske uprave za imovinsko-pravne poslove?

– Umjesto da neko iz međunarodne zajednice, u smislu priznatih međunarodnih institucija i organizacija, radi na zaštiti prava bilo kog građanina bilo koje nacije, vjere ili entitetske pripadnosti, a posebno onog kojem zbog fizičke udaljenosti i neobaviještenosti može biti oduzeta imovina, kao jedno od najvažnijih ljudskih prava, nama se pojavljuje nelegalni i nepriznati visoki predstavnik koji radi nešto za šta nije nadležan – rekao je Mazalica.

Mediji su ranije javili da OHR, pored formiranja radne grupe stručnjaka koji rade na pitanju navodne državne imovine, uskoro namjerava u BiH medijski i na društvenim mrežama reklamirati “važnost rješavanja državne imovine”.

Republika Srpska je u Narodnoj skupštini ranije usvojila zakon u skladu sa kojim je nepokretna imovina u vlasništvu Srpske što je kasnije osporio Ustavni sud BiH.

Autor: SRNA/Srpskainfo