Predsednik Republike Srpske Milorad Dodik upozorio je da BiH, gdje god može, zaustavlja Republiku Srpsku na međunarodnom planu, ističući da Srpska i danas poštuje Dejtonski mirovni sporazum i spremna je da poštuje Ustav BiH, ali se postavlja pitanje da li je to uopšte korisno.

– Zašto mi da poštujemo nešto što propada i pokušamo da branimo, a usput nas okrivljuju da rušimo to što propada? – upitao je Dodik.

On je naglasio da rat nije nikakva vrsta opcije. “Ne pravimo pripreme za takvu vrstu priče. Dajte nam priliku da živimo u zemlji u kojoj se Ustav, takav kakav je, poštuje. Ako nećete, onda ćemo jednog dana zaista morati da donesemo odluku da nismo više u BiH”, rekao je Dodik sinoć za RT Balkan.

Prema njegovim riječima, ako neki Kristijan Šmit, kojeg Savjet bezbjednosti nije imenovao za visokog predstavnika, nameće zakone po Federaciji, može mu pasti na pamet da nametne nešto i za Republiku Srpsku.

– Ako pokuša da nametne nešto za imovinu, to je, recimo, dan u kome bi mogla da se donese odluka o samostalnosti Republike jer ako vam uzmu imovinu onda je besmisleno da se dalje nastavi da se egzistira – kaže Dodik.

Dodik je napomenuo da Republika Srpska od BiH nema nikakvih dobrobiti ovih 28 godina nakon Dejtona, već samo političko nasilje koje sprovode visoki predstavnici koji su trebali da budu ovdje nekoliko godina nakon građanskog rata.

– Oni su ostali i dalje, sad rehabilituju svoju poziciju da opet nešto nameću. Tu nema ni Rusije kao faktora koji je bio u Savjetu za sprovođenje mira, koji ne postoji ni u Dejtonskom sporazumu, ali je uzeo za pravo da odlučuje o ključnim odlukama u BiH. Sad su tamo ostale samo zapadne sile i poltroni koji oko njih trče, koji žele da podrže takvo ponašanje Zapada koji je davno odustao od priče da se poštuje međunarodno pravo – rekao je Dodik.

On je istakao da je stav Republike Srpske prema NATO-u jasan i da Srpska ne učestvuje u radu, ni na pitanjima saradnje sa NATO-om u okviru Savjeta ministara i komisije.

– U naše mišljenje o NATO-u ne treba niko da sumnja, NATO je onaj koji je bombardovao ovaj narod, bacao osiromašeni uranijum u dva navrata, ubijao nam djecu i to proglašavao kolateralnom štetom. Oni su svoje operacije u kojima su ubijali djecu nazivali “Milosrdni anđeo”, pa naravno da smo puni ogorčenja na sve to i jedina ispravna odluka je da ne želimo da budemo dio NATO-a – istakao je Dodik.

Autor: SRNA/RTRS