НОВИ ГРАД, 16. МАЈА /СРНА/ - Водостај ријека Уне и Сане у Новом Граду од јутрос су поново у порасту.

Na području Novog Grada, zahvaćenog poplavama, do sada su evakuisane 23 osobe, a među njima i dvije hraniteljske porodice, izjavio je Srni načelnik opštine Miroslav Drljača.

U naselju Mlakve sinoć nisu mogli biti odbranjeni objekti i 10 je poplavljeno. Poseban problem je da je poplavljen objekat gdje su smještene dvije hraniteljske porodice. Oni su smješteni u dva iznajmljena stana, rekao je Drljača.

On je naveo da je do sada evakuisano 20 osoba iz naselja Mlakve, troje iz naselja Rudice, a da je osobi koja živi kod nadvožnjaka, na izlasku iz Novog Grada gdje je ponovo aktivirano klizište, preporučeno da ne boravi u stambenom objektu.

Prema njegovim riječima, ovakva situacija će se zadržati nekoliko dana, ali će nadležne službe učiniti sve da se osigura odbrana.

On je rekao da su napravljene sve pripreme za odbranu grada, zatvoreni su svi prolazi na keju pored rijeke Une, a danas se na šahtove stavljaju opterećenja da se ne vraća podzemna voda.

Drljača je rekao da je u kontroli podzemnih voda pomogla pumpa velike snage, koju je sinoć isporučila Republička uprava civilne zaštite.

– Prepumpna stanica radi bez zastoja i podzemne vode su pod kontrolom – napomenuo je Drljača.

On je rekao da u ovoj opštini vjerovatno ni sutra neće biti nastave u osnovnim i srednjim školama, ali da će odluka o tome biti donesena do kraja dana.

Vodostaj rijeke Une u 11 časova iznosio je 542 centimetra, a rijeke Sane 572, a Drljača je rekao da su vodostaji u stagnaciji.

Drljača je napomenuo da su, uz nadležne službe, u odbranu od poplava uključeni zaposleni u javnim preduzećima i ustanovama, te da se za pomoć javljaju i privatna preduzeća.

U Novom Gradu neprohodno je nekoliko lokalnih puteva i aktivirano je više klizišta, a Štab za vanredne situacije jutros je proglasio stanje elementarne nepogode.

Izvor: Srpskainfo