U Novom Gradu proglašeno stanje elementarne nepogode – situacija se usložnjava. Zbog jakog pljuska očekuje se pritisak vode iz pravca Bosanske Krupe.

Teška situacija i u Kostajnici, voda je ušla u nekoliko stambenih objekata.

Obustavljen je saobraćaj prema Kozarskoj Dubici.

Granični prelazi Kostajanica i Kozarska Dubica nisu u funkciji zbog poplava u Hrvatskoj, a ne preporučuje se ni prelaz Novi Grad-Dvor na Uni, saopšteno je iz Auto-moto saveza Republike Srpske.

U Novom Gradu, zbog izlivanja Une u naselju Mlakve, evakuisano je 20 lica, među kojima ima i djece. U posljedna da dana voda je ušla u više pod 40 stambenih objekata.

Pet lokalnih puteva je zatvoreno, a aktivirano je i osam klizišta. Preporuka je da se voda prokuvava. Nivo Une i dalje raste.

– Ono što sada radimo je to učvršićivanje nekih pozicija na samom ulazu u grad iuz pravca Bosanske Krupe. Imamo situaciju da nam se pojačavaju podzemne vode i da ćemo iči u jedan postupak da sve šahtove na neki način osiguramo sa vrećama – rekao je načelnik opštine Novi Grad Miroslav Drljača.

U Kostajnici je na snazi vanredno stanje, a nivo Une i dalje raste. Najteža situacija je u Ulici Ranka Šipke u kojoj je voda ušla u stambene objekte i podrume, a ugrožava i gornji dio ulice.

U Prijedoru je i dalje najteža situacija u Raškovcu i Bišćanima, kraj rijeke Sane. Poplavljena su četiri objekta, a više desetina zaplavljeno. U Raškovcu se voda polako povlači, kažu mještani.

U Prijedoru nivo Sane stagnira, ali je uzvodno u Ključu i Sanskom Mostu opao za oko 20 centimetara u posljednjih 12 časova.

– Imali smo evakuaciju u mjestu Bišćani dvije porodice i jedna porodica je ostala u kući, popela se na sprat kuće. Oni nisu htjeli da iziđu, dostavili smo im hranu. Kada je u pitanju Ljubija, imali smo jedno klizište gdje je jedna sedmočlana porodica evkuisana, a takiđe u Raškovcu smo jednu proodicu evkuisali – dodao je šef Odsjeka civilne zaštite grada Prijedora Miroslav Krneta.

U Kozarskoj Dubici vodostaji Une i Save rastu dva do tri centrmetra na sat. U Špilji je zaplavljeno dvadesetak domaćinstava, koja se nalaze u prirodnoj depresiji.

– Neka naša predviđanja su da još nekih sigurno 30 do 40 centrimetara vode bi trebalo da bi ošlo. Mi smo zatvorili grad ovdje kompletno, sva ključna mjesta smo zatvorili da ne bi voda ušla u grad – naveo je šef Odsjeka civilne zaštite opštine Kozarska Dubica Đuro Trubarac.

U Novom Gradu danas nema nastave u osnovnim i srednjim školama, a ne radi ni dječiji vrtić. Oborine su izazvale probleme i u saobraćaju. Između ostalog, u Kostajnici i Špilji kod Kozarske Dubice obustavljen je saobraćaj na magistralnom putu.

Autor: RTRS